FOTO’S | Teruggekeerde Oliekoekenplons blijkt schot in de roos

BOLSWARD Na ruim dertig jaar keerde de Oliekoekenplons terug op het programma tijdens de Heamieldagen. Het bleek een schot in de roos.

De ingrediënten: een vijf meter hoge schans, zelfgemaakte voertuigen en een bel die boven het water bungelt. De opdracht is simpel: zo snel mogelijk een slinger aan de bel geven.

Rond half twaalf stond het publiek rijendik aan de kant om de deelnemers -zo’n vijfentwintig tweetallen- naar beneden te zien gaan. Dat ging met wisselend succes. Het aantal ‘zwemmers’ was groter dan de duo’s die droog te bel haalden, maar dat mocht de pret niet drukken.

Die bel sneuvelde overigens meerdere malen, waardoor een reserve-exemplaar vanuit een kroeg tevoorschijn getoverd moest worden.

Enkele deelnemers hadden alles uit de kast getrokken om een mooi voertuig te water te laten. Zo was er een heuse ‘A-team-boot’ -door de jury beloond met de prijs voor het schoonste geheel-, waren Buurman & Buurman van de partij en streden ook een aantal commando’s voor de snelste tijd.

Die eer was voor hen niet weggelegd. De eveneens fraaie boot van de brandweer klokte met 3.97 seconden de winnende tijd.

Zowel bij deelnemers, organisatie en publiek overheerste een positief gevoel. Dit onderdeel zou zomaar een blijvertje kunnen zijn op het programma.