Project ‘Skeltemania’ van Excelsior Schraard wint award

SCHRAARD - Het project ‘Skeltemania’ van Christelijke Muziekvereniging Excelsior Schraard is de winnaar van de KNMO Award 2018.

Skeltemania is een muzikale theatervoorstelling over Schelte van Aysma in het kader van het project ‘Under de toer’, onderdeel van LF2018. De voorstelling wordt geregisseerd door Eelco Venema en gaat over de Friese held Schelte, als echtgenoot, vader en militair. De fanfare uit Schraard speelt een grote rol. Ze verleent haar medewerking, en de muziek is van Thom Zigterman, dirigent van Excelsior. Er doen diverse vrijwilligers mee met allerlei rollen en taken. Zo ontstaat er samenwerking tussen vele verschillende partners: een fanfareorkest, een kerkgemeenschap, dorpelingen, professionals. Inhoudelijk wordt geprobeerd een historisch verhaal te verbinden met actuele thematieken in de vorm van beleving waarbij muziek een belangrijke rol speelt.

Met de KNMO Award wil de Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO) innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren en vernieuwende initiatieven belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award, waarvoor naast een trofee en oorkonde, drie geldprijzen beschikbaar zijn.

Alle geledingen van de KNMO werden uitgedaagd om deel te nemen aan deze eerste editie van de KNMO-Award. Het idee van de Award is afkomstig van de Belgische zusterorganisatie VLAMO.

Voor de uitreiking van de prijzen is gekeken naar de beleving bij publiek en muzikanten en of de interactie en communicatie die van de activiteit uitgaat een blijvend effect heeft. De jury, bestaande uit Björn Bus (dirigent), Henk Guittart (dirigent en docent, daarnaast directeur/artistiek leider Orlandofestival), Johan Meesters (algemeen bestuurslid KNMO), Romy Montero (zangeres, musicalactrice en presentatrice) en Toon Peerboom (dagelijks bestuurslid en vicevoorzitter KNMO) heeft 24 inzendingen besproken en gewogen, met Skeltemania als uiteindelijke hoofdprijswinnaar.