Balanceren bij Bolstjurrich

BOLSWARD - Ook bij de organisatie van Straatfestival Bolstjurrich is het één en al hosanna na een zonnige editie. Bestuurslid Sjoerd IJdema kijkt tevreden terug.

,,Eigenlijk gebeurde alles op de manier waarop we het wilden, zowel organisatorisch als inhoudelijk. En het weer was top. Daardoor hadden we meer bezoekers dan vorig jaar.”

De programmering was zodanig opgezet dat het publiek vrijwel overal bij kon zijn. Eén van de hoogtepunten was The Drunken Master op het Raadhuisplein, waar artiest Noah Chorny een even geestige als acrobatische act opvoerde. Balancerend op een lantaarnpaal verbaasde en verraste hij het massaal toegestroomde publiek met fraaie stunts.

Over het festivalterrein, dat grotendeels van bizarriteiten aan elkaar hangt, liep een robotachtige spin -sommige acts zijn gewoonweg moeilijk te beschrijven- met clowneske ‘bestuurder’. De Despoot. Deze liep doodleuk over het Marktplein, tussen de muzikale activiteiten door. Want muziek was er ook zeker. De Popskoalleband, onder leiding van Peter Fiselier, trapte af, ‘s middags gevolgd door Mr. Right. The Downbeat Maestros golden als slotact van Bolstjurrich.

IJdema noemt zelf de musical van theatergroep Muzt als één van de hoogtepunten. Een vrije bewerking van de Monty Phyton’s, opgevoerd in de Broerekerk, onttrok het publiek even van alle drukte in het centrum van de stad.

,,Het was een evenwichtige opbouw”, vat hij de gehele programmering samen. ,,Waarbij we eindigden met een geweldige band.”

De middag begon voor het eerst met een openingsact. Waar de vorige jaren het programma ‘gewoon’ begon, namen nu twee dragqueens het woord op het podium op het Marktplein. ,,Dat was heel geslaagd en dat willen we handhaven”, aldus IJdema over de opening.

Ook dit jaar kreeg de organisatie veel hulp van vrijwilligers. ,,Daar zijn wij heel blij mee. Zij nemen ons veel werk uit handen. Ook de sponsoren zijn wij dankbaar.”

Voor volgend jaar belooft Bolstjurrich nog meer uit te pakken. ,,Dan willen we van Bolsward de culturele hoofdstad maken”, verklapt IJdema.