Witmarsum 2.0 door de ogen van basisschoolleerlingen (+foto’s)

WITMARSUM - Leerlingen van OBS De Utskoat en CBS De Bonkelder in Witmarsum presenteerden donderdag hun ideeën over hoe hun dorp mooier gemaakt kan worden. Zij deden dit aan gedeputeerde Sietske Poepjes, wethouder Stella van Gent en Joost Rosier, voorzitter van Dorpsbelang Witmarsum.

Want dat was de opdracht voor de bovenbouwkinderen van beide basisscholen: kijk naar je dorp, leg vast wat goed is, maar zeker ook wat beter kan.

En zo staan er donderdagmiddag fraai geknutselde maquettes in de school. Als alle plannen doorgaan heeft Witmarsum straks een kartbaan, een trampolinepark met klimmuur en krijgt Waterpark Mounewetter een serieuze upgrade. Om maar iets te noemen.

De notabelen worden feestelijk ontvangen op de naast elkaar gelegen scholen. De vlaggetjes hangen uit en alle leerlingen verzamelen zich op het plein.

Wim Beckers, productieleider van het overkoepelende project ‘Wy jouwe gjin krimp’, heet iedereen welkom. ,,Hooggeëerd publiek, ik ben onder de indruk van wat ik hier zie”, complimenteert hij de kinderen.

Poepjes en Van Gent kijken vanaf een afstandje toe, maar daar blijft het niet bij. ,,Het jasje kan wel uit”, richt Beckers zich tot de gedeputeerde. Niet veel later blijkt waarom: er wordt gedanst. Een schoolplein vol hossende kinderen, maar ook Poepjes, Van Gent en een enthousiaste Rosier doen vrolijk mee.

Als iedereen weer op adem is, volgt het officiële moment. Het hele project is namelijk in boekvorm vastgelegd en de verantwoordelijken van de verschillende bestuurslagen -lokaal, regionaal, provinciaal- krijgen uit handen van leerlingen Femke en Fenna de eerste exemplaren uitgereikt. ,,We gaan het met belangstelling lezen”, belooft het drietal, dat daarna de school ingaat om de schaalmodellen te bekijken.

Veel kinderen zijn al weg, maar een enkeling kan hen nog trakteren op een privétour door hun ‘nieuwe’ Witmarsum. Daarbij is zelfs gelet op de veiligheid. ‘Betreden op eigen risico’ staat keurig vermeld bij de van keukenrollen in elkaar geknutselde kabelbaan door de speeltuin.

De getoonde resultaten zijn het gevolg van twee workshops over krimp in het dorp, die de bovenbouwgroepen kregen. Deze workshops horen bij het theaterproject ‘Wy jouwe gjin krimp’. In november volgen verschillende voorstellingen over dit onderwerp.