Súdwest-Fryslânpartij blijft populair

BOLSWARD - De Súdwest-Fryslânpartij blijft toenemen in populariteit. Zaterdag streden 52 parturen -drie meer dan vorig jaar- op ‘t Oordje om de kransen én de vele andere prijzen.

Want net zoals bij de vorige edities -dit was jaargang nummer negen- waren tijdens de wedstrijd verschillende prijzen te winnen. Van dinerbonnen tot kapperscheques: een bovenslag of zitbal kon zaterdag zomaar iets extra’s opleveren.

Op een zonovergoten Oordje werd de eerste bal rond tien uur geslagen. Er werd gestreden in een A-, B- en C-klasse en een aparte damescategorie.

Naarmate de middag vorderde, kwam ook dat andere belangrijke aspect aan bod. Want naast het sportieve gedeelde, is de gezelligheid minstens zo waardevol. Zanger Jeen Waterlander toonde zich een vrijwel onophoudelijke jukebox en de toeschouwers en uitgeschakelde kaatsers lieten zich het bier en de broodjes hamburger goed smaken.

Of het populaire Trommelbûtsen. Volgens omroeper Marcel de Vries ,,het Nederlands kampioenschap”. De opdracht lijkt simpel: vanaf een meter of tien een kaatsbal in de openstaande wasdroger mikken. Beloning: een tray’tje bier. Later werd ook deze strijd serieuzer en viel zelfs een ballonvaart te winnen. Want ook die traditie is in stand gehouden. Helaas voor de winnaars ging de ballon zaterdag nog niet de lucht in, maar dit volgt op een later moment.

De kransen werden, na een sfeervolle en gemoedelijke kaatsmiddag, uiteindelijk rond half 7 omgehangen.

In de A-klasse werd Thomas van Zuiden uitgeroepen tot koning. Hij won met zijn maten René Anema en Hilbrand Smid van zijn broertje Peter van Zuiden, Gijsbert Knol en Evert Pieter Tolsma: 5-4 6-4.

In de B-klasse wonnen Arjen Radix, Sjoerd Atze de Jong en Evert Sijbesma. Het duo Jelle Huitema en Teun Miltenburg was het sterkst in de C-klasse en bij de dames waren de kransen voor Geeske Hibma, Iris Bouwhuis en Marike Beckers.