COLUMN | Proefballon

Het gaf feestelijke gelegenheden iets extra’s. Een verjaardag zonder kon je je als kind niet voorstellen. Ze waren er in allerlei kleuren. Alleen tijdens een belangrijk voetbaltoernooi, toen het Nederlands elftal daar nog wel eens aan meedeed, waren ze oranje. En toen Koningsdag nog Koninginnedag was.

Dan versierden we er hele straten mee. Ze accentueerden de feestelijkheden, al werden ze later ook wel gebruikt om droeve momenten te markeren door ze in de kleuren zwart of wit de lucht in te laten gaan. En wat was er voor een kind nu spannender dan de knal als je ze kapot kneep of er op trapte.

Van het milieu wisten we toen nog niet zoveel, maar de tijden zijn veranderd. De ballon kan niet meer. Hun bijdrage aan de plastic soep is te groot. Súdwest-Fryslân heeft ze, net als vele andere gemeenten, inmiddels terecht verboden. Vroeger was het misschien soms wel leuker, maar zeker niet altijd beter.

Wat wel zal blijven zijn de proefballonnen. Die worden, veelal gevuld met gebakken lucht, vooral door politici opgelaten. Vaak worden ze ook snel weer doorgeprikt om vervolgens geruisloos leeg te lopen. Proefballonnen komen meestal niet erg ver en de schade voor het milieu is over het algemeen heel beperkt.

Max van den Broek.