Ook ruimte voor breedtesport tijdens Binck Bank-weekend

BOLSWARD - Behalve een voorbij razend peloton met profwielrenners, is er op de dag van de openingsetappe van de BinckBank Tour -maandag 13 augustus- ook volop ruimte voor breedtesport.

Zo is er, naast de eerder aangekondigde toertocht voor wielerliefhebbers, een kidsride en zijn er evenementen voor sporters met een handicap.

,,We willen iedereen in beweging krijgen”, legt buurtsportcoach Miranda Veenstra van de gemeente Súdwest-Fryslân uit. Waar in de jaren van de Eneco Tour (2015 en 2016) door die organisatie een tocht voor kinderen werd uitgezet, daar is dat bij de BinckBank Tour niet het geval. Dus pakt de gemeente, in samenwerking met de plaatselijke organisatie, de handschoen zelf op. ,,Wij vinden het belangrijk dat er een breedtesportprogramma is en zo ook kinderen en mensen met een beperking te laten sporten”, gaat Veenstra verder.

En dus kunnen jonge fietsliefhebbers vanaf 8 jaar, nog voordat de profrenners voorbij komen, een rondje over het industrieterrein maken en zelfs over de finish op de Oude Rijksweg fietsen. Zij doen dit onder begeleiding van meervoudig paralympisch fietskampioene Alyda Norbruis. Van de aangemelde kinderen maakt iemand ook nog kans op een meet & greet met de etappewinnaar.

Verder wordt het terrein rond de finish ingericht diverse activiteiten voor de jeugd (springkussen, pannakooi), maar ook met verschillende rolstoelsporten. Zo is er onder meer een basketbalveld, kan er goal ball gespeeld worden. Ook is er een stand met informatie over de verschillende sporten voor mensen met een handicap in de regio.

De kidsride biedt ruimte voor maximaal 150 deelnemers. Aanmelden kan via e-mail: kidsride2018@gmail.com. De fietstocht begint om 13.00 uur. Een helm is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Aan de toertocht op 12 augustus kunnen 1000 fietsfanaten meedoen. Opgave hiervoor moet via www.binckbanktoertocht.nl.