Na vier eeuwen einde aan onderwijs in Schettens

SCHETTENS - Als een verrassing komt het niet en heel dramatisch doen ze er ook niet over, maar toch organiseert K.B.S. De Trijetine een moment voor oud-leerlingen, docenten en andere belangstellenden om nog één keer een kijkje te nemen in de school. Na deze jaargang gaan de schooldeuren definitief dicht in Schettens.

Maandag zijn de deuren van 13.00 tot 21.00 uur open voor hen die afscheid willen nemen. Ook is dan een expositie met foto’s en ander materiaal uit het verleden, waaronder de eerste schoolkrant ooit, gedruk in 1968.

,,Het is voor zo’n klein dorp niet niks dat de school dicht gaat”, vertelt plaatsvervangend directeur Jacob Stuiver. ,,Het bindt mensen. Ze vinden het jammer, maar we gaan met opgeheven hoofd dicht. Het is niet anders. We gaan er niet heel moeilijk over doen.” Want met 21 leerlingen komt De Trijetine onder de wettelijke ondergrens van 23 om financiering te krijgen van het Ministerie van Onderwijs. De kinderen gaan naar Bolsward en Witmarsum. Ook voor het personeel is onderdak gevonden. Zij staan volgend jaar voor de klas in omliggende dorpen.

Dinsdag nemen de kinderen en hun afscheid van de school, daarna wordt het pand definitief leeggehaald.

Daarmee komt een einde aan meer dan vier eeuwen onderwijs in Schettens, zo weet dorpshistoricus André Buwalda te melden. De formele voorloper van De Trijetine werd in 1872 gebouwd, maar al vele jaren eerder werd in het dorp les gegeven. ,,Dat gebeurde toen nog bij de meester aan huis.”

Buwalda wil van de geschiedenis van het onderwijs in Schettens en het beschikbare (foto)materiaal een boekje maken. ,,We hebben nu een begin van een vervolg gemaakt, maar er komt nog steeds materiaal binnen.”