FOTO’S | Leerlingen It Finster in Workum krijgen cursus krachtpatsen van Wout Zijlstra

WORKUM Het is even voor enen, woensdagmiddag, als een auto met aanhanger aan komt rijden bij basisschool It Finster in Workum. De bestuurder parkeert op het naastgelegen grasveldje en stapt uit. Het is Wout Zijlstra, samen met zijn zoon Wout Zijlstra junior. Het tweetal begint met het uitladen en opbouwen van de spullen die ze vervoeren. ‘Highland Games’, valt op een bordje te lezen. Want daar zijn vader en zoon voor naar Workum gekomen: een clinic krachtpatsen gecombineerd met tradities.

De leerlingen van groep zeven en acht komen even later het veld op en verzamelen zich rond de voormalig sterkste man van Nederland. Zijlstra vertelt kort over zijn prestaties, stelt zijn zoon voor en geeft een uitleg over de historie van de Highland Games. ,,Die ontstonden vierduizend jaar geleden in Schotland”, vertelt hij. Het verklaart de kilt die vader een zoon dragen. ,,Dat is verplicht. Bij alle Highland Games over de hele wereld moet je een kilt dragen”, legt Zijlstra uit.

Daarna is het de beurt aan de kinderen. Eerst worden ze uitgedaagd een zware springveer te buigen en later gaat Zijlstra junior langs met een apparaatje dat de knijpkracht test.

Het is slechts een voorproefje op het hoofdprogramma. De Zijlstra’s hebben een installatie opgebouwd waarbij al snel duidelijk wordt wat de bedoeling is: een zak met gewichten -voor de jeugd uiteraard een stuk lichter gemaakt dan gebruikelijk- over de lat gooien.

De beginstand is 4 meter. Al snel scheidt het kaf zich van het koren, maar voor de afvallers is ook een activiteit. Zij mogen beginnen met het ‘vatrollen’. Een whiskyvat zo snel mogelijk heen en weer brengen. De bocht die ze moeten maken, om een autoband heen, blijkt in sommige gevallen een lastige hindernis.

Ondertussen wordt de lat even verderop letterlijk hoger en hoger gelegd. Onder steeds luidere aanmoedigingen van klasgenoten strijdt nog een select gezelschap voor de winst. 5 meter blijkt het hoogst haalbare. Sherello, de winnaar, doet nog verwoede pogingen om de 6 meter de halen, maar zijn worpen stranden jammerlijk tegen de onderkant van de lat. Hij zet later nog wel de snelste tijd neer bij het rondje vatrollen en mag zich dus met recht de sterkste man van It Finster noemen.

Na een ruim half uur gaan de hoogste groepen terug naar binnen en is het de beurt aan leerlingen van groep 5 en 6.

De clinics zijn een voorprogramma op de European Sports for All Games, een evenement dat plaatsvindt van 3 tot en met 7 augustus. In aanloop hier naartoe zijn verschillende sport- en beweegactiviteiten georganiseerd, waaronder de clinics van Wout Zijlstra.

Tijdens ‘The Games’ geven tientallen organisaties traditionele sporten een podium. Ook komen twintig internationale teams naar Friesland, waaronder sporters uit Rusland en Japan, maar ook uit buurlanden België en Duitsland. Friese sporten als kaatsen en ringrijden staan op het programma, maar de charme van het evenement is dat juist veel onbekende, buitenlandse sporten ook aandacht en ruimte krijgen.

Het volledige programma is te vinden op www.sportsforall2018.eu.