Innovatieve mennonieten centraal in Witmarsum

WITMARSUM - De tentoonstelling van Menno Simons Groen staat zaterdag 21 juli in het Groencentrum in het teken van innovatie en duurzaam leven. Mennonieten respecteren hun tradities, maar omarmen ook nieuwe kansen en nieuwe technologieën. Dat blijkt uit hun geschiedenis, die rijk is aan vele voorbeelden van innovaties.

Ondernemen, vooruit kijken en bijdragen aan een duurzame toekomst, is ook te zien bij de jonge mennoniet, Bauke-Tjeerd Kikstra. Voortbouwen op tradities met eigentijdse technologieën, deed hij met zijn deelname aan de Solar Challenge in 2015, een wereldkampioenschap voor boten op zonne-energie.

,,Al van jongs af aan heb ik interesse in techniek, innovatie en duurzaamheid. Als zeiler heb ik ook affiniteit met water. Vanaf maart 2013 heb ik twee jaar lang vol trots aan het solar boat project -Ús boat- van het Friesland College gewerkt. We hebben de boot verbeterd en doorontwikkeld. We wilden zoveel mogelijk zonne-energie omzetten in stroom om daarop de boot zolang mogelijk te kunnen laten varen. Dit project was voor mij een heel mooie combinatie van innovatie en duurzame technieken. Een boot laten varen op de kracht van de natuur en glijdend door het water over de finish komen, wat een belevenis.”

Bauke-Tjeerd Kikstra vertelt zaterdag 21 juli vanaf 13.00 uur over zijn solar boat avontuur.