Maarten van der Weijden zondagochtend door Bolsward tijdens 11stedenzwemtocht

BOLSWARD - Maarten van der Weijden komt op zondagochtend 19 augustus om 8.30 uur door Bolsward zwemmen. Hij is dan ongeveer op de helft van de 11stedenzwemtocht, waar de Olympisch kampioen drie dagen over doet. Eerder leek het nog dat hij nog vroeger (rond 5.00 uur) in Bolsward zou zijn, maar die tijd is bijgesteld. Ook deze nieuwe richttijd is echter onder voorbehoud.

Van der Weijden zwemt de ‘tocht der tochten’ om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Tijdens de 11stedenzwemtocht kunnen mensen in iedere stad 500 of 2.000 meter meezwemmen om geld op te halen. Voor de mee-zwemmers in Bolsward die kiezen voor de 2 kilometer begint de route bij de brug van Eemswoude. Zij zwemmen dan in de vaart langs De Trekdyk richting de stad. Uiteindelijk komen ze daar bij het Kruiswater, waar ook de 500 meter-zwemmers het water in gaan. Finishplaats in Bolsward is het water voor het Heechhout. Van der Weijden vervolgt vanaf daar zijn tocht naar Harlingen.

In iedere stad is een ambassadeur van de Maarten van der Weijden Foundation aanwezig om deelnemers te steunen. Onder andere (voormalige) topsporters Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo, Rintje Ritsma en Henk Angenent komen naar een of meerdere steden om deelnemers aan de zwemtocht te inspireren en motiveren.

In elke stad laat Maarten vanuit het water zijn kaart afstempelen door een lokale, historische bekendheid. Daarbij neemt hij een cheque in ontvangst met het sponsorbedrag dat lokaal is opgehaald. Hoe meer mensen meezwemmen en sponsors werven, hoe hoger het bedrag. Inmiddels hebben zich ruim 1.500 deelnemers aangemeld. Zij zullen minimaal in één stad zwemmen, sommigen in meerdere steden. Circa vijftig deelnemers zwemmen in álle steden. Zij reizen gezamenlijk met bussen van stad naar stad.

De zwemmer start op 18 augustus om 4.30 uur in Leeuwarden en keert daar, als alles goed gaat, drie dagen later rond 19.15 uur weer terug. De laatste stempel ontvangt hij van minister-president Mark Rutte.

Opgeven om mee te zwemmen kan via deze link.