Blauwhuis trapt af voor de zevende editie 5 tegen 5

BLAUWHUIS - Het is zondag 22 juli, de Sint Vitus kerk slaat half 1, de zon schijnt en het dorp loopt leeg naar het voetbalterrein aan de Gerben Rijpmastraat. Vandaag wordt het jaarlijkse 5 tegen 5 toernooi georganiseerd op het gezellig ingerichte sportpark van Blauhús. Waar vorig jaar de jeugdeditie werd gespeeld was het dit jaar weer aan de senioren om te strijden om de robuuste bokaal.

Met 120 deelnemers, voetballers en niet-voetballers, werd er om 12.30 uur afgetrapt met een speech en openingsspel. Hier werd het ‘kanon van Blauhús’ bepaald. Het kanon kwam vandaag van Mente de Boer en het slapste schot kwam op naam van de dames Welmoed Rijpma en Margriet van der Werf. Het team van Keet Remswerd 1 behaalde het hoogste gemiddelde als puike teamprestatie.

Om half 2 werd er afgeschoten voor de poulefase. Met een speeltijd van 10 minuten werd iedereen in het zweet gejaagd, voetballer of niet-voetballer. Aan het eind van de middag, rond de klok van half 5, werden de kruisfinales gespeeld bij zowel de heren als de dames.

De damesfinale ging tussen Keet de Kie 2 en Keet Remswerd. In een gelijk opgaande strijd met verzorgd damesvoetbal werd er uiteindelijk met een brilstand afgesloten waarna penalty’s de uitkomst moesten bieden. Keet de Kie dames 2 trok aan het langste eind door de zenuwslopende penaltyreeks naar zich toe te trekken.

Daarna werd er op het hoofdveld, onder het genot van het Frysk volkslied, afgetrapt voor de heren finale. Het verrassend goed presterende elftal van Keet de Skuorre grijpt naar de fles tegen het gerenommeerde en geslepen elftal Keet de Lounge. Het publiek werd getrakteerd op twee elftallen met een catenaccio speelstijl. Beide ploegen hanteerden de countertactiek waardoor er een schaakspel ontstond. De hete maar faire strijd werd uiteindelijk beslist door een dood spelmoment en een veldgoal van Keet de Lounge; 2-0.

Na de finales werd de dag afgesloten met de prijsuitreiking. Onder het genot van een natje en een BBQ speelde troubadour Sander Metz de haringen uit de partytenten en werd het nog lang onrustig op het BVC sportpark. Het dorp kan terugkijken op een prachtige zomerdag met een stimulans voor het voetbal en de gemeenschap in het dorp.