Bakkerij Popma in Blauwhuis viert 125-jarig bestaan

BLAUWHUIS - Oerpake Johannes Popma en zijn vrouw Regina de Vries begonnen ooit in 1893, afgelopen zaterdag vierde bakkerij Popma in Blauwhuis haar 125-jarig bestaan.

Mensen die het winkeltje aan de Vitusdyk binnenkomen, lopen over de tegels die er al 125 jaar liggen, zo vermoedt Johan-Gerard Popma. Hij is de vierde generatie bakker. Samen met zijn vrouw Angela runt hij de zaak.

,,In 1893 hebben mijn oerpake en -beppe dit pand gekocht”, vertelt hij vanuit de woonkamer van het aangrenzende woonhuis. ,,Eerst huurden ze het, vijftien jaar later hebben ze het gekocht.” Het was in de tijd dat er drie bakkers in het dorp zaten. Pake Obe nam de zaak in 1928 over en kreeg te maken met het leven van een bakker in oorlogstijd. ,,Tijdens de oorlog werd hier niet gebakken”, weet Johan-Gerard. ,,Hier werd geen meel geleverd. Het brood werd toen in Oudega gebakken en hier verkocht.”

Midden jaren zestig kwamen Johan en Mieke, de ouders van de huidige eigenaar, aan het roer. ,,En een jaar later kwam mijn oom erbij om te venten”, vertelt Johan-Gerard. Dat ging in het begin met ‘hynder en wein’ of met een bakfiets, later kwam ‘it buske’ om de handel gemakkelijker te verspreiden.

Geleidelijk kwam Johan-Gerard, jaren later, ook steeds verder in het bakkersvak. Van zijn vier oudere broers had geen van hen interesse om de zaak over te nemen en zelf wist hij niet goed wat hij anders wilde. ,,En mensen moeten altijd eten”, was zijn logische redenatie. Na de mavo ging hij dan ook naar de bakkersvakschool in Leeuwarden. Praktijkervaring deed hij op bij Van der Werf in Workum en in 1997 namen hij en zijn vrouw het stokje over van zijn ouders.

Achteraf gezien ook helemaal geen verrassende keuze. Het vak werd hem bijna letterlijk met de paplepel ingegoten en in totaal heeft hij, nu 47, een half jaar niet in het huis gewoon waar hij opgroeide. ,,Vroeger stond de tafelstoel wel eens in de bakkerij”, schetst hij. ,,Ik weet niet beter dan dat dit gewoon is.”

Johan-Gerard geeft toe dat hij als bakker lange dagen maakt. ,,Zeker toen de kinderen (hij en zijn vrouw hebben een zoon en een dochter, red) er net waren.” ,,Maar het bevalt nog steeds goed”, voegt hij daar aan toe.

Het echtpaar kan daarbij rekenen op een trouwe klantenkring. ,,Daar ben ik erg blij mee. Anders hadden we niet 125 jaar kunnen bestaan.”

En of er ooit een vijfde generatie komt die de zaak overneemt? Popma durft het niet te voorspellen. ,,Ze moeten hun eigen keuze maken.”