Mozaïek van Pytsje Reinderink is uniek

BOLSWARD - Sinds 2006 maakt Pytsje Reinderink-Noordenbos kunstwerken van mozaïek. Het creatief bezig zijn met de steentjes levert haar veel plezier op. ,,Je ziet iets ontstaan.”

De tuin van Pytsje Reinderink-Noordenbos is een oase van rust. Te midden van weelderig bloeiende bloemen komt haar liefde voor mozaïek al meteen tot uiting. Onder de veranda staat een kunstwerk uit haar begintijd: een tafel met daarop afgebeeld een salamander. Even verderop pronkt een tuinbank met daarachter een afbeelding van een moederfiguur in mozaïek. ,,Dat ben ik zelf”, verduidelijkt ze. ,,Ik ben er drie maanden intensief mee bezig geweest.”

Pytsje startte haar hobby toen ze een geboortekaartje kreeg waarop de naam in mozaïek afgebeeld. ,,Dat was 12 jaar geleden, en ik vond het zo leuk! Dus toen heb ik een aantal tegels uit de badkamer kapot geslagen en de eerste dingen gemaakt. Daarna kocht ik een kniptang, want daarmee kun je rondere vormen maken en mooier werken Ik ben altijd al creatief geweest, ik heb als activiteitenbegeleidster in Bloemkamp gewerkt. Ook mijn ouders waren creatief, mijn moeder handwerkte heel veel. Ik wilde in mijn jeugd ook graag een creatieve opleiding doen, maar wist niet goed welke. Tegenwoordig zijn hier veel meer mogelijkheden voor. Het mooie van mozaïeken is dat het heel bijzonder is. Het wordt niet zoveel gedaan, je moet er ook de ruimte voor hebben. Mijn man was meubelmaker en nam de machines mee naar huis. Zodoende kan ik ’s zomers fijn buiten werken en werk ik ’s winters in een fijne werkruimte, de garage.”

De garage is inderdaad een fijne werkruimte, Pytsje heeft een ruime werktafel tot haar beschikking en laden vol kleurige keramische tegels die ze per stuk inkoopt. ,,Of het nu een vogelhuisje is of een wandbord met mijn (bedrijfs)naam ‘Moza-uniek’, de ondergrond bestaat bijna altijd uit watervaste multiplaat. Massief hout trekt namelijk krom. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Ik snij en knip de tegeltjes en lijm ze op het hout met tegellijm. Daarna komt het voegen, dit maakt het echt af. De voegen bepalen uiteindelijk een groot deel van het eindresultaat. Zij geven de diepte aan.”

Ook houten schaatsjes, bijvoorbeeld Friese doorlopers, beplakt Pytsje met haar mozaïekstenen, van Makkumer aardewerk of van Delfts Blauw. Ze laat een paar zien met de naam ‘Sven’ erop. ,,Toepasselijk hè! Maar ik maak ze ook met de vlaggen van de Friese elf steden. Misschien is het eens een idee om ze in het Hindelooper Schaatsmuseum onder te brengen? Het zijn in ieder geval altijd leuke cadeautjes om te geven.”

Om naar buiten te treden met haar kunstwerken, is Pytsje geregeld op markten en braderieën te vinden. ,,Ik kan niet alles thuis uit stallen, dus zo kom ik nog eens van mijn spullen af”, zegt ze met een lach. ,,Het is ook leuk om te laten zien wat je doet. Mensen vinden het origineel en bijzonder wat ik doe en soms krijg ik op een markt een (speciale) opdracht. Dat gaat vaak via via. In juli en augustus sta ik de donderdagmiddagen op de creatiefmarkt bij de Waegh van het stadhuis van Bolsward. Lekker buiten aan het werk, onder de toeristen. Ik hoop dat ik dan weer kan overbrengen wat mozaïeken met me doet. Ik vind het mooi om met kleuren te werken, als ze in elkaar overlopen. Ik zit nog vol met ideeën. Als ik eenmaal bezig ben, ben ik moeilijk te stoppen.”

Amanda de Vries.