Strooiwagens in actie ondanks tropische temperaturen

BOLSWARD - Het wordt morgen weer tropisch warm, maar toch gaat de gemeente Súdwest-Fryslân zout strooien tegen gladheid.

De aankondiging viel eerder al te lezen: op de Harlingerstraat en en de Snekerstraat zijn onlangs nieuwe slijtlagen aangebracht. Door het warme weer bestaat de kans dat dat de steenslag te diep in de bitumen weggedrukt wordt, waardoor gladde wegen kunnen ontstaan.

Om dat de voorkomen gaan medewerkers van Loonbedrijf Okkema uit Easterein morgenvroeg op pad om vanaf 8.30 uur zout te strooien op eerder genoemde straten. Dit kan er voor zorgen dat er een witte waas op de auto’s komt die daar geparkeerd staan.

Er zijn meer wegstukken in de gemeente die last hebben van de warmte. Omdat het hier om stukken gaat die ouder dan twee jaar zijn, heeft strooien met zout niet het gewenste effect.

Hiervoor is zand nodig om de grip op de weg te verbeteren (en om te voorkomen dat de bitumen aan de banden blijven kleven). Daarom strooit de gemeente zand bij Wons, op verschillende plekken in Makkum en de Trekwei van Workum richting Parrega.