Vloggende Marlous heeft dubbele missie

LOLLUM - Gjálp frá Árbakka. Het klinkt als een toverspreuk uit een willekeurig Harry Potter-boek. Niets is minder waar. Het is de naam van het IJslandse paard van Marlous Wester (16) uit Lollum. Samen staan zij komende week op het jeugd WK in Zweden. Ze heeft twee missies: zo goed mogelijk presteren, én al vloggend de sport meer onder de aandacht brengen.

De eerste ontmoeting tussen Marloes en ‘Gjálp’, zoals ze haar paard voor het gemak noemt, was op haar achtste. ,,Toen ik vier was hadden we hier een shetlander van iemand die plek nodig had in het weiland”, wijst ze naar het omliggende terrein rond de boerderij waar ze woont. ,,Toen heb ik heel lang gezeurd om een eigen paard.” Die smeekbede hield vier jaar aan.

Haar vader heeft een eigen garage, en per toeval ging het gesprek met een klant over paarden. Die wist te melden dat in Arum nog wel een geschikt exemplaar stond en niet veel later kwam het IJslandse dier naar Lollum. ,,Hun bouw is normaal, maar ze zijn wat kleiner”, legt Marlous het verschil uit met ‘normale’ paarden. ,,Bovendien hebben ze twee extra gangen, de tölt en de telgang”. Ze laat YouTube-filmpjes zien om haar woorden kracht bij te zetten, maar die zijn meer voor de gevorderde kijkers.

Enfin, kort na de verhuizing van Gjálp moest ze nog even geduld hebben voordat ze er op mocht rijden. ,,We reden ermee in Rijs”, vertelt moeder Baukje. ,,Daar zeiden ze meteen: stop met rijden. Hij is nog te jong.” ,,Toen hielden we het maar bij vlechten, aaien en kammen”, gaat Marlous verder.

Het aaien en kammen bouwde zich de jaren later uit tot vele trainingsuren. Dat betaalde zich uit. In 2014 werd ze op het NK uitgeroepen tot meest talentvolle ruiter, een jaar later won ze op twee onderdelen de nationale titel in de C-klasse. Inmiddels is ze gepromoveerd naar de B-klasse, een volgend doel is het halen van het hoogste niveau: de A-klasse. ,,Dat ziet men wel zitten”, weet haar moeder.

Maar nu eerst haar eerste internationale wedstrijd. De YouthCup in Zweden, het WK voor rijders van 14 tot en met 16 jaar. Samen met vijf landgenootjes vertegenwoordigt Marlous Nederland. Om daar te komen moest ze, naast de logische prestatiepunten, een motivatiebrief en interview in het Engels overleggen. Want het toernooi, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, is ook zeker gericht op teamwork, sportiviteit en ‘cross-cultural friendships’, zoals de organisatie op haar website vermeldt. De voertaal is Engels. Marlous komt deze dagen in een team met ruiters uit landen van over de hele wereld. Maar behalve in groepsverband, zijn er ook individuele prijzen te winnen, en daar is het haar voornamelijk om te doen. Al waagt ze zich niet aan een voorspelling. ,,Ik ben al heel blij dat ik mee mag doen.”

Vanwege de hoge deelname- en transportkosten, en andere vakantieplannen van de rest van het gezin, reist Marlous alleen af naar Zweden. Ze is echter nog het meest bezorgd over de lange reis die haar paard moet maken.

Dan dient zich ineens een ander praktisch probleem aan, zo realiseert ze zich. ,,Mijn telefoon heeft niet genoeg geheugen voor mijn video’s”. Want wie op YouTube ‘Marlous Wester’ intypt, of wie wil wagen aan de naam ‘Gjálp frá Árbakka’, komt uit op het account van de Lollumse. Ze bewijst dat paardrijden en filmen prima samengaat en neemt de kijker mee in haar voorbereidingen op wedstrijden. Een kijkje achter de schermen. Ze doet het niet voor niks, zo zegt ze. ,,Het is allemaal heel gesloten. Je ziet niet wat er allemaal omheen gebeurt”, doelt ze op de IJslandse paardensportwereld. ,,Het wereldje is te klein. Het kost veel geld en zo hoop ik het beter op de kaart te kunnen zetten.” Moeder Baukje komt meteen met een passende oplossing: ,,Je mag mijn camera wel mee.” Is ook dat weer geregeld.

De YouthCup is van 28 juli tot en met 4 augustus in Axevalla, Zweden.