Bouillon, ijs en ‘de rust bewaren’ bij Bloemkamp

BOLSWARD - Het RIVM activeerde vorige week het Nationale Hitteplan en menig warmterecord is deze week verbroken. Hoe gaan ze in woonzorgcentrum Bloemkamp om met de aanhoudende hoge temperaturen? En er is elke dag ijs voor de bewoners en medewerkers.

,,Het hitteprotocol is hier al een paar weken van kracht”, vertelt teammanager Itte Schukken. Het houdt in het woon- en verzorgingshuis in dat er op bepaalde zaken goed gelet wordt. ,,De deuren zoveel mogelijk dicht, de zonwering naar beneden en extra drinken aanbieden”, somt Schukken op. Als ‘geheime wapen’ noemt ze de bouillon die de bewoners krijgen voor voldoende zout.

,,Verder is het vooral de rust bewaren”, gaat Schukken verder. ,,Er worden extra medewerkers ingezet en het tempo wordt aangepast aan de omstandigheden.”

Zo ruilt een bewoonster haar vaste rondje op de duofiets tijdens de hitte in voor een binnenactiviteit en is het op het balkon overdag minder druk dan normaal. Bovendien is er een eigen luchtkoelsysteem en zijn er op de afdeling veel kleine ventilators geplaatst. Ook mag het personeel eigen, comfortabele kleding aan.

,,En we gaan zelf ook regelmatig bij de kraan langs”, vertelt locatieverpleegkundige Marijke de Jong. Bewoners die toch in de zon willen zitten, worden gewezen op de gevaren.

Tot slot is er de dagelijkse verkoelende traktatie deze week: alle bewoners en het personeel krijgen elke dag rond drie uur een ijsje. ,,Samen maken we er het beste van”, vat Schukken tevreden samen.