Ruim honderd ‘meezwemmers’ met Maarten van der Weijden in Bolsward

BOLSWARD - Iets meer dan honderd deelnemers zwemmen over twee weken in Bolsward mee met Maarten van der Weijden tijdens zijn 11stedenzwemtocht. Veertig procent zwemt de kortste afstand (500 meter), de rest gaat voor de 2 kilometer vanaf de brug bij Eemswoude. Finishplek is in beide gevallen het Heechhout.

Ook het programma rondom het zwemevenement is bekend. Wethouder houdt Gea Wielinga houdt op zondag 19 augustus om 8.00 uur een openingswoord. Na haar komen Sander de Hosson en Lisanne Spaander op het podium. De Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis en schreef het boek ‘Slotcouplet’, waar hij een stuk uit voorleest. Spaander kreeg op jonge leeftijd botkanker, genas hiervan, maar het noodlot sloeg later opnieuw toe. Inmiddels is zij voor de tweede keer genezen verklaard. Zij zingt de nummers ‘Vechtersbaas’ en ‘Kijk naar mij’. Oud-volleyballers Bas van der Goor en Jan Posthuma, beiden gouden medaillewinnaars op de Olympische Spelen in 1996, spreken de zwemmers toe.

Om 9.00 uur klinkt het startschot voor de zwemmers, Van der Weijden zal rond half 9 door de stad komen. Hij krijgt hier een stempel en een cheque van het totaalbedrag dat in Bolsward is opgehaald. Daarna zwemt hij direct door naar Harlingen.

De zwemelfstedentocht is bedoeld om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De opbrengst gaat naar elf verschillende onderzoeken. In elke stad staat één onderzoek centraal. Verschillende patiënten en mensen die betrokken zijn bij het onderwerp lichten in elke stad tijdens een interview de onderzoeken toe: hoe belangrijk is dit onderzoek voor hen en wat verwachten ze er van? In Bolsward wordt geld ingezameld voor onderzoek naar betere behandeling bij prostaatkanker. Oud-schaatser, arts en patiënt Harm Kuiper vertelt over het onderzoek naar zijn ervaringen.

Inwendige bestraling is een krachtige behandelmethode bij prostaatkanker, maar leidt ook tot bijwerkingen, zoals erectiestoornissen. Doel van dit onderzoek is om te bepalen of het mogelijk is om slechts een deel van de prostaat te bestralen, met uiteraard een net zo effectief behandelresultaat, maar minder nadelige effecten voor het seksueel functioneren van de patiënt.

In totaal zwemmen tijdens de zwemelfstedentocht, die duurt van 18 tot en met 20 augustus, ruim 1500 mensen mee.