Triatlonman Dyan Hendriks wil naar het WK

BOLSWARD - Onlangs voltooide hij met het afleggen van de Frysman 2018 zijn eerste complete triatlon. Dyan Hendriks (27) uit Bolsward was meteen de snelste debutant en finishte als elfde. Wat begon met ge-Google naar trainingsschema’s heeft inmiddels in een paar jaar tijd behoorlijk serieuze vormen aangenomen. Volgende doel: het WK in Nice, Frankrijk.

Een terugkerende kruisbandblessure gooide roet in zijn bescheiden voetbalcarrière, dus besloot Dyan Hendriks het drie jaar geleden over een andere boeg te gooien. ,,Ik had eens bij een triatlonwedstrijd gekeken en dacht: dit is ook wel wat”, vertelt de atleet. ,,Alleen het zwemmen trok me niet zo.”

In de beginfase was het pierewaaien. Hij voetbalde nog in een lager elftal en deed de triatlon er naast. ,,Dat was beide net niet”, weet hij nog. ,,Toen heb ik de overstap gemaakt en geïnvesteerd in trainingsuren. Dat pakte goed uit. Ik eindigde in de top-20. Dan wil je meer.”

Hij ging van een teamsport -met trainer- volledig over naar een individuele discipline. En discipline is een belangrijke eigenschap om zijn nieuwe passie goed uit te kunnen voeren. Want hij zoekt in de beginfase alles zelf uit; van trainingsschema’s tot voedingsplannen. Google is daarbij zijn beste vriend. ,,Ik zoek op internet wat werkt en wat niet.”

Dyan blijft zich daarbij nieuwe doelen stellen. Zo finisht hij zijn eerste halve triatlon in zijn debuutjaar onder de vijf uren en eindigt hij wederom top-20 bij ‘de kwart’ in Stiens. Zijn prestaties vallen op bij Team Cycling to Gold, het fietsteam waar hij zich bij aansluit. ,,Toen werd ik echt serieus”, aldus de Bolswarder. Een eerste podium tijdens een zogenoemde ‘sprintrace’ (een achtste triatlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) in Workum zette die woorden kracht bij.

Trainingsweken lopen op tot maximaal dertig uren -met een gemiddelde van rond de vijftien- en ,,alles is wat specifieker geworden”. Het betekent eindeloos rondjes lopen op de skeelerbaan, kilometers fietsen rondom Bolsward en verplicht baantjes trekken in zwembad Vitaloo. ,,Ik vind het lekker om te doen. Even mijn hoofd leegmaken”, vertelt hij.

Het wordt bijna wetenschappelijk als hij over ‘trainen op hartslag’ en ‘wattages’ begint. ,,Dan kun je uitrekenen wat je omslagpunt is en daar je trainingen aan ophangen”, legt hij uit. Hij leerde het allemaal via het digitale web. ,,Via Google en forums. De basis en informatie is er al, je moet het jezelf alleen nog eigen maken.”

Al die arbeidsethos was hard nodig tijdens de Frysman 2018. 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en eindigen met een hardloopmarathon over 42 kilometer door Gaasterland, met start en finish bij It Reaklif. Zijn tien uren, 26 minuten en 29 seconden waren genoeg voor de elfde plaats in een deelnemersveld van 146.

Het was de absolute vuurdoop voor Hendriks in de triatlonwereld. ,,Zo’n afstand zwem ik ook wel eens op een zondag en de 180 kilometer fietsen ging best makkelijk”, klinkt het nonchalant. De man met de hamer kwam echter tijdens de afsluitende marathon. ,,Ik zat in een dipje. Ik had geen power meer”, blikt hij terug. ,,Toen dacht ik wel: waar ben ik aan begonnen? Maar ik heb me gehouden aan mijn voedingsplan en het tempo iets verlaagd.” Dat bleek te werken voor de Bolswarder. ,,Aan het eind kon ik er zelfs nog een eindsprint uitpersen, ook doordat ik mensen in de zag verte lopen. Ik kwam net 25 seconden tekort voor de top-10, maar ik was blij dat ik er was. Toen was ik er echt even klaar mee”, zegt hij glimlachend. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn prestatie. ,,Ik ben supertrots dat ik ‘t gehaald heb. Halverwege dacht ik nog aan opgeven, maar ik heb ‘t toch maar even gedaan.”

Voor de Frysman kreeg hij wel persoonlijke hulp, met name op het gebied van voeding. Hij schakelde meervoudig Nederlands kampioen Erik van der Linden in voor advies. ,,Dat heeft prima geholpen”, meent Hendriks.

Om zichzelf verder te ontwikkelen is hij de samenwerking aangegaan met Jacob Veenstra, de winnaar van de Frysman. Samen werken ze toe naar de ‘Ironman 70.3’, die in september in Nice plaatsvindt. Via deze kwart-triatlon hoopt Hendriks een plaats te bemachtigen op het WK dat een jaar later eveneens in de Franse kustplaats gehouden wordt. Na inspanning komt echter ontspanning: ,,Ik plak er wel een vakantie aan vast”, besluit hij.