Daniel Roth geeft concert in Martinikerk

BOLSWARD - Daniel Roth (Parijs) speelt op dinsdag 7 augustus aanstaande César Franck’s ‘Trois Chorals’ het op het Hinsz-orgel uit 1781 van de Martinikerk in Bolsward. Roth. Hij doet dit tezamen met enige Bach-koralen. De motor van het orgel blijft bij dit concert uit; de wind zal worden getreden door leden van het Bolswarder ‘Pustertrapersgilde’. Het concert begint om 20.00 uur.

Geïnspireerd door Dr. Albert Schweizer ving de in 1942 te Dornach (Elzas) geboren Daniel Roth op 10 jarige leeftijd zijn studie aan. Na een eerste opleiding aan de muziekschool te Mulhouse zette hij zijn studie voort aan het Conservatoire National Supérieur de Musique te Parijs, waar hij maar liefst vijf eerste prijzen behaalde: orgel en improvisatie (docent: Rolande Falcinelli), harmonie (docent: Maurice Duruflé), contrapunt en fuga, en pianobegeleiding. Vervolgens studeerde hij nog interpretatie bij Marie-Claire Alain.

Daniel Roth behaalde talrijke internationale prijzen voor orgelcompositie, interpretatie en improvisatie (onder andere ‘Prix de haute exécution et d’improvisation des Amis de l’orgue’ te Parijs en de ‘Premier Grand Prix de Chartres’). Na van 1973 tot 1985 organist te zijn geweest van de Sacré-Coeur in Parijs, werd hij in het laatst genoemde jaar, in navolging van Charles-Marie Widor, Marcel Dupré en Jean Jacques Grunenwald, benoemd tot ‘organist-titulaire’ van de Saint Sulpice in die zelfde stad. Als docent is Roth onder meer werkzaam geweest aan de Katholieke Universiteit in Washington D.C. en de conservatoria in Marseille, Straatsburg en Saarbrücken, en de ‘Musikhochschule’ (Frankfurt). Concertreizen, opnamen voor radio, tv en cd voeren hem over de gehele wereld. Meerdere orgelwerken staan op zijn naam.