Winnende kaatsbroers: ‘plezier als basis van PC-winst’

FRANEKER/BOLSWARD - Het is muisstil op het Sjûkelân in Franeker tijdens de finale van de PC. Duizenden fans houden hun adem in. De stand: 5-5 6-2. Opslag: Peter van Zuiden. Hij brengt de bal achterin het perk bij Tjisse Steenstra. Partuur Van Zuiden verdedigt een kaats vlak voor de bovenlijn. Steenstra produceert een hoge uitslag. Het komt aan op Thomas van Zuiden, en hij weet het. Een paar seconden later springt hij in de armen van zijn broertje. Het is klaar. Winst. Vreugde. Uitzinnigheid. De broers waren, samen met Allard Hoekstra, de sterkste op de 165e PC. Het verhaal achter hun triomf.

,,Plezier hebben”, klinkt het vaak uit de mond van de broers, beiden lid van KV Bolsward, gevraagd naar hun succes. En dat plezier, dat spat er vanaf op de welbekende vijfde woensdag van juli. De drie grappen, dollen en lopen voortdurend met een glimlach over het heilige gras in Franeker. Natuurlijk komen ook de woorden ‘focus’ en ‘degelijkheid’ aan de orde als ze hun geheime cocktail die leidde naar de PC-winst verklappen, maar het plezier in het spelletje lijkt de hoofdmoot.

En dat is precies waarom het trio aan het begin van dit kaatsjaar besloot om een partuur te vormen. ,,Wij weten precies wat we aan elkaar hebben”, doelt Peter (24) op de band met zijn drie jaar oudere broer. Voorinse Allard Hoekstra is weer een collega van Thomas, dus dat zijn ook bepaald geen vreemden van elkaar. Sterker nog: de drie probeerden in 2016 al te ‘stellen’, maar een blessure van de oudste Van Zuiden gooide destijds roet in het eten.

Vorig jaar bezorgde Peter zijn oudere broer nog een nare PC. Toen stonden ze namelijk tegenover elkaar. Een partij die heel snel klaar was en met 5-1 naar de jongste ging. ,,Toen heb ik twee ballen gehad”, zegt Thomas. ,,Ja, toen was je mooi pissig”, zegt Peter grijnzend.

Dit seizoen kwam het er dan wel van. Voor Thomas was het een wisselvallige jaargang -hij had weer veel last van blessureleed- maar Peter en Allard pikten links en rechts hun prijsjes op.

En dat de chemie onderling goed zit, blijkt ook uit de manier waarop de broers elkaar voortdurend de loef afsteken. ,,Hij is altijd te laat”, wijst Peter lachend naar Thomas. ,,Jullie wachten maar op mij”, is zijn nonchalante repliek.

Ze golden bepaald niet als favoriet, vorige week op het Sjûkelân. Ze behoorden hoogstens tot de outsiders, maar de loting was hen gunstig gezind. ,,We zaten in een mooi blokje”, vertelt Thomas, die het laagste nummer 16 trok. ,,Het doel was om de halve finale te halen.”

Dat lukte, na een 5-3 6-2 en 5-1 6-4 overwinning, relatief eenvoudig. Daar troffen ze het partuur van Bauke Triemstra, de winnaar van vorig jaar. Nog geen reden tot paniek bij de Van Zuiden-broers. ,,We hadden zondag (in Arum, red.) nog van ze gewonnen”, vertelt Peter. Ook nu ging het goed voor de Tjerkwerders. Na een 5-4 6-2 bereikten ze, toch wel verrassend, de finale.

,,We waren al blij met een tweede plaats, maar we gingen uiteraard voor de winst”, vertelt Thomas. Zijn broertje knikt instemmend. ,,Toen wilden we die krans om de nek hebben ook”.

Er was echter nog één lastige horde te nemen. In de finale troffen ze hét te kloppen partuur. Gert-Anne van der Bos, Tjisse Steenstra en Taeke Triemstra zijn dit hele seizoen oppermachtig en kregen ook op de PC slechts drie eersten tegen tot aan de eindstrijd.

In die finale ging het echter niet de kant op van de favorieten. Peter, Thomas en Allard bleven goed bij en pakten op een gegeven moment zelfs een voorsprong. ,,Zij haalden niet het niveau van de vorige weken”, kijken de broers terug. ,,Ik had ‘t op een gegeven moment wel in de gaten”, analyseert Peter. ,,Zij gingen forceren en daardoor fouten maken.”

,,Op 4-4 6-6 sloeg Allard boven”, weet Thomas nog. ,,Toen dacht ik: nu moeten we doorpakken. Wij hadden geen druk, zij wel.” Het was voor het eerst dat het partuur 16 op voorsprong kwam. Van der Bos cs. kwam nog terug tot 5-5, maar dat was het laatste eerst dat ze zouden pakken.

Het achteraf winnende punt staat Thomas nog helder voor de geest. ,,Ik was ‘m even kwijt”, doelt hij op de hoge retourslag van Steenstra op 6-2. ,,Ik had slecht zicht, maar toen deed ik een stap naar achteren en toen dacht ik: ik heb ‘m. Ik wist dat ik ‘m zo laag mogelijk moest pakken en de bal meteen naar de grond moest drukken. Gert-Anne en Taeke kwamen als een gek aanrennen namelijk.”

Die missie slaagde. Wat volgde was een stukje pure ontlading en een mooie omhelzing met broer Peter. ,,Dan gaat er van alles door je heen. Op het moment dat ik ‘m keerde wist ik: dit is klaar. Dan zie je Peter.. Dat is geweldig”, omschrijft Thomas. Hij won in 2012 ook al eens de meest prestigieuze kaatswedstrijd, maar het feit dat hij dit succes met zijn broertje kan delen, geeft een extra lading. Peter: ,,Ik heb mijn vader nog nooit zien huilen, maar toen wel. Dat was bijzonder.”

Daarna werden de broers overdonderd met felicitaties, handen, omhelzingen en zoenen. ,,Ik weet niet meer van wie ik allemaal een hand heb gekregen”, aldus Thomas. ,,Sommigen kende ik niet eens.” ,,We moesten zelfs handtekeningen uitdelen aan kinderen, dat was erg leuk”, vertelt Peter. Voor hem was de ervaring nieuw; hij won de PC nog nooit. Hij floepte er in alle emotie een paar krachttermen uit in de live-uitzending van Omrop Fryslân. ,,Als mensen daar last van hadden: sorry”, klinkt het enigszins schuldbewust.

Thomas: ,,Veel mensen gaven ons complimenten. Ze zeiden dat ze van ons genoten hadden, hoe we in het veld waren. Dat was mooi om te horen.”

Bij de benoeming van de koning blufte Thomas -hij werd in 2012 al uitgeroepen tot beste kaatser van de dag- door het midden te gaan staan. ,,Ik neem die bal weer mee naar huis”, had hij voor de grap gezegd. Hij wist donders goed dat hij als minste van de drie in aanmerking kwam. Uiteindelijk ging de koningsbal om de nek van Allard. Het kan de pret bij de broers niet drukken. ,,Mooi voor hem.”

Niet veel later worden ze in de feesttent toegezongen. Vader Piet slaat het gade met de krans in zijn hand. ,,Ik vroeg ‘m nog: heb je zelf gewonnen of zo?”, zegt Peter wederom met een grote grijns.

Zaterdag wordt het partuur om 16.45 uur gehuldigd in het centrum van Bolsward.