Studentes produceren duurzame trekhaakdoppen

EXMORRA - Het begon voor zes meiden met een schoolproject op het Nordwin College: start een bedrijfje. Inmiddels is de opdracht voltooid, maar loopt de zaak verrassend goed. Dop4you maakt unieke, duurzame trekhaakdoppen. Lisa Baarda uit Exmorra vertelt.

,,Het begon een beetje voor de gein”, begint ze haar verhaal. ,,We zijn allemaal paardenmeisjes en we moesten een oplossing zoeken voor een probleem. Op wedstrijddagen dragen wij vaak een witte broek, maar als we dan langs de trekhaak schuren komen daar vlekken in.” Zo werd het idee geboren om zelf duurzame en unieke trekhaakdoppen te produceren. ,,We hebben het gewoon geprobeerd, maar het werd groter dan verwacht. Al na een half jaar hadden we ons break-evenpoint bereikt”, vertelt de inmiddels afgestudeerde studente.

Ze richtten een productieplaats in, verzamelden plastic en ontwierpen een mal. Van daaruit werd de productie langzaam opgeschroefd, maar dat kan wat Lisa betreft nog wel een stapje verder. ,,We zijn nu op zoek naar een sociale werkplaats waar we mee samen kunnen werken”, legt ze uit.

De dames stellen unieke, duurzame én circulaire trekhaakdoppen te produceren. ,,Uniek omdat wij geen enkele trekhaakdop hetzelfde kunnen maken, duurzaam omdat wij zelf afval inzamelen en dit omsmelten tot een trekhaakdop en circulair omdat als de trekhaakdop versleten is wij hem gewoon opnieuw kunnen smelten.”

Het project van Lisa en haar klasgenoten, allen in de leeftijd van 18 en 19 jaar, bleef niet onopgemerkt. Op het Nordwin College wonnen ze de duurzaamheidsprijs, ze stonden in de finale van de LC Awards en onlangs werden ze in het Beatrix Theater in Utrecht tweede van Nederland tijdens de verkiezing van de ‘Student company van het jaar’, georganiseerd door de stichting Jong Ondernemen.

,,We krijgen tot nu toe alleen hele positieve reacties”, vertelt Lisa. ,,We hebben bestellingen door heel Nederland.”

,,Het is wel veel werk”, doelt ze op het ondernemerschap. ,,Maar in het begin deden we alles samen, nu heeft iedereen zijn eigen ding.”

Het project was bovendien leerzaam voor de dames. ,,We gebruiken voor de doppen eigen huishoudafval. Je hebt niet eens in de gaten hoeveel plastic je weggooit. Ik ben er wel een stuk bewuster van geworden.”

Inmiddels maakt Dop4you trekhaakdoppen voor bedrijven, hebben ze speciale ‘Friese vlag-doppen’, een webshop en zijn er verkooppunten in Heerenveen en Zwaagwesteinde. ,,We willen het bedrijf doorontwikkelen. Trekhaakdoppen zijn vrij diefstalgevoelig, dus we zijn nu bezig om daar een oplossing voor de vinden.” Zo is er inmiddels een eerste prototype met een ingebouwd slotje.

,,Het begon als grap, maar het is nu zo serieus dat we allemaal verder willen”, besluit ze.