Wat gebeurt waar tijdens het BinckBank-weekend?

BOLSWARD - Het ‘BinckBank-weekend’ staat voor de deur; drie dagen gevuld met allerlei activiteiten. Wat gebeurt waar en wanneer? Een overzicht.

Los van het fietsfestijn zijn er op zaterdag al een aantal (sportieve) activiteiten. Deze staan dan weer in het teken om geld in te zamelen voor de 11stedenzwemtocht, die volgende week plaatsvindt. Zo is er morgen voor de vroege vogels een yogasessie met ontbijt aan het Kruiswater. Deze begint om 7.00 uur.

‘s Middags in de binnenstad zijn van 13.00 tot 17.00 uur spinninglessen. Deelname kost, heel symbolisch, elf euro en de opbrengst gaat naar de Maarten van der Weijden Foundation. Ook liggen ‘s middags waterballen in de gracht, waarin over het water ‘gelopen’ kan worden.

PC-winnaars gehuldigd

Tot slot worden PC-winnaars Thomas en Peter van Zuiden en hun maat Allard Hoekstra om 16.45 uur gehuldigd in het centrum.

Zondag is het de beurt aan de amateurfietsers. Om 8.00 uur start de BinckBank Toertocht over 100 kilometer, een uurtje later vertrekken de deelnemers voor hun tocht van 60 kilometer.

‘s Middags zijn alle winkels open, is er muziek in de stad en liggen de waterloopballen weer in de gracht. Om 15.00 uur is de onthulling van het kunstwerk dat geplaatst wordt op de rotonde in de Snekerstraat. Een gift van het Elfstedenbestuur voor ‘fietsstad’ Bolsward.

Ploegenpresentatie

Dit alles is de opmaat voor de ploegenpresentatie, die gepland staat om 17.00 uur. De deelnemende renners zullen, net als vorige keren, per boot Bolsward binnenvaren en op het podium worden voorgesteld aan het publiek.

Maandag gaan zij in Heerenveen van start tijdens de openingsetappe van de BinckBank Tour. Het peloton zal rond 16.30 uur in Bolsward aankomen, waar de finishstreep getrokken is op de Oude Rijksweg.

Op en rond dit terrein zijn er de hele middag activiteiten voor kinderen. Ook is extra aandacht voor gehandicaptensport; iedereen die wil kan meedoen. Voor de jeugd is een speciale kidsride opgezet. Eén van de deelnemers maakt kans op een meet & greet met de winnaar van de etappe.

Vlag uit

De stichting 2015, mede-verantwoordelijk voor de lokale organisatie rond de ploegenpresentatie en finish van de Binckbank Tour, roept Bolswarders op om van zaterdag tot en met maandag de gele vlag van de Fietselfsdentocht uit te hangen. ,,Het lijkt ons prachtig dat de stad mooi geel kleurt bij de opnames van de NOS”, zo luidt de uitleg.

Wel waarschuwt de stichting voor de diefstalgevoeligheid. ,,Mensen moeten de vlaggen en stokken zelf binnenhalen. Wij zijn niet verantwoordelijk als ze gestolen worden.”

In het Pinksterweekend zijn meerdere exemplaren gestolen.