Marten Walinga uit Waaksens eerste wereldkampioen Fries dammen

LEEUWARDEN - Marten Walinga uit Waaksens is vrijdag de eerste wereldkampioen Fries dammen ooit geworden. Het was namelijk voor het eerst dat het wereldkampioenschap in deze damvariant georganiseerd werd. Deelnemers kwamen onder meer uit Kameroen, Tsjechië en Rusland.

Walinga bleek het sterkste in een veld van zestien deelnemers, dat in het stadhuis van Leeuwarden een week lang de strijd met elkaar aanging.

Vanaf woensdag speelden de beste vier tegen elkaar in de finaleronde. Naast Walinga plaatsten ook Jelle Wiersma (Wommels) en Foeke Tiemensma (Franeker) zich. De Rus Alexander Georgiev (Sint Petersburg) completeerde het kwartet finalisten.

En het was Georgiev die uiteindelijk met Walinga streed om de winst. Na het opmaken van de score bleek dat beide heren in punten gelijk stonden, waarna een barrage volgde. Een verkorte wedstrijd van een half uur met maximaal tien seconden per zet.

Georgiev lootte wit, en speelde zijn gebruikelijke opening. Walinga nam geen risico en koos voor een behoudende voortzetting. In het begin van het middenspel was de stelling evenwichtig, maar had Walinga iets meer tempo, wat in die fase geen voordeel is. Georgiev kon een gunstige afruil nemen met daarna een kansrijke aanval op zwarts lange hoek, en zelf een uitstekende verdediging van de korte hoek. Hij gebruikte echter aanzienlijk meer tijd dan zijn tegenstander, en wist ten slotte niet meer de beste voortzetting te vinden. Hij miste een slagzet die Walinga nauwkeurig had voorbereid, en gaf daarna sportief de hand.

Fries dammen is een variant op het ‘normale’ spel. Het belangrijkste verschil is dat deelnemers bij deze spelvorm rechtdoor, overdwars en schuin mogen slaan. Dat biedt meer mogelijkheden en verhoogt dus de moeilijkheidsgraad.