‘Fietsstad van het noorden’ Bolsward heeft nieuw kunstwerk

BOLSWARD Bolsward is sinds zondag een kunstwerk rijker. Op de rotonde in de Snekerstraat is een metershoge creatie van staal onthuld. Een blijvende herinnering aan het feit dat Bolsward volgens de initiatiefnemers -het Elfstedenbestuur- de fietsstad van het noorden is.

Een elitegroep van vier mannen trok zondagmiddag het witte doek waarin het kunstwerk was verpakt los. Een daarvan was Hennie Kuiper, de succesvolle wielrenner die in de jaren zeventig onder meer olympisch- en wereldkampioen werd. De andere drie waren de heren Reitsma, Tolsma en Hilarides, allen goed voor meer dan zestig Elfstedentochten per fiets.

Na een moeizame poging het doek los te trekken, kwam dan toch het beeld van kunstenaar Hans Jouta uit Ferwerd tevoorschijn. Het ontwerp van Jouta is gekozen uit een drietal inzendingen. ,,Mijn hart sloeg over bij het horen van de opdracht. Die wilde ik graag hebben”, vertelt hij. En dat slaagde. De constructie beeldt de route van de Elfstedentocht uit, maar omdat het een 3D-ontwerp is, kan er vanaf meerdere kanten tegenaan worden gekeken. ,,Maar Bolsward is het middelpunt. Het hart”, legt Jouta uit. Bovenop het kunstwerk is een peloton fietsers te zien, om duidelijk te maken dat het om de fietsvariant van Frieslands bekendste route gaat. ,,Ze hebben vol in de wind”, klinkt het gevat vanuit het publiek.

Met de komst van het kunstwerk komt een lang gekoesterde wens van het bestuur van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht uit. ,,Het heeft lang geduurd”, erkent wethouder Gea Wielinga. ,,Dat heeft aan ons als gemeente gelegen”, klinkt het bijna schuldbewust. ,,Maar als het er komt, moet het wel goed en veilig gebeuren”, verklaart ze de lange aanloop.