Ploegenpresentatie BinckBank Tour: ‘Leuk om Bolsward ook eens van deze kant te zien’

BOLSWARD ,,Leuk om de stad ook eens van deze kant te zien”, Sunweb-renner Roy Curvers had duidelijk oog voor de omgeving tijdens de ploegenpresentatie van de BinckBank Tour.

Want net als bij de voorganger van deze koers -toen nog bekend als de Eneco Tour- werden de renners per boot rondgeleid door Bolsward. De route was deze jaargang echter ‘de andere kant om’. De renners kwamen de vorige jaargangen via het Kruiswater de stad binnen, nu voeren ze voor het stadhuis langs om op de vernieuwde Appelmarkt voet aan wal te zetten.

Vanaf daar liepen ze een kort stukje om, na de nodige handtekeningen en high-fives, het podium te betreden.

Daar wachtte spreekstalmeester Andries Nieuwenhuis hen op. In een mix van Fries, Nederlands, Engels en Duits informeerde hij het publiek en bevraagde hij de renners. Zo bleek dat topsprinter Marcel Kittel prima Nederlands spreekt, maar op Fries nog even moet oefenen. Tom Jelte Slagter -Friese Groninger/ Groninger Fries, woonachtig in Nij Beets- rijdt over bekende wegen. ,,De bovenste helft ken ik sowieso helemaal”, sprak de renner van Dimension Data. Zijn teamgenoot Nickolas Dlamini werd zondag 23 jaar, iets wat door de organisatie niet onopgemerkt was gebleven. De Zuid-Afrikaan werd toegezongen en kreeg een taart mee.

De liefhebbers van de Nederlandse topploegen moesten lang wachten. Zeker in het begin was er veel publiek, maar 23 ploegen is voor de niet-wielerfans een hoop. Bovendien waren veel renners niet aanwezig in verband met het Europees Kampioenschap in Glasgow. Zo zaten in de bootjes van Sky en Bahrein-Merida maar drie renners.

Maar voor de geduldige toeschouwers wachtte een mooi slotstuk. Oud-winnaar Niki Terpstra kwam met zijn ploeg Quick Step als één van de laatste ploegen aan, gevolgd door de formatie van LottoNL Jumbo met onder meer sprintkanon en favoriet voor de openingsetappe Dylan Groenewegen.