Maarten en Maarten op missie: olympisch kampioen en wethouder trainen samen

WORKUM - Het idee is hetzelfde, de uitvoering en omvang verschillen echter nogal in grootte. Maarten van der Weijden start zaterdag aan zijn Elfstedenzwemtocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Wethouder Maarten Offinga zwom maandag tijdens een trainingssessie een stuk mee met de voormalig olympisch kampioen en gaat ook komend weekend het water in.

In de sloot vlakbij het huis van Offinga in Workum gaat het tweetal maandagochtend te water. ,,Hij belde me op, of ik het leuk vond om met hem te sparren”, vertelt de wethouder. Offinga is zelf fervent sporter, maar het niveau van Van der Weijden ligt ver verwijderd van de fanatieke recreant. ,,Ik schrok me wild. Dit is wel even een ander kaliber natuurlijk.”

Offinga laat zichzelf bepaald niet onbetuigd tijdens de driedaagse Elfstedenzwemtocht. In totaal zwemmen zo’n zestienhonderd deelnemers een stuk mee, de Workumer is één van hen. Hij zwemt in alle zes steden van Súdwest-Fryslân mee, gaat ook in Dokkum te water en voltooit mogelijk, afhankelijk van sponsoring, de elf steden. ,,Het gaat er om geld op te halen”, benadrukt de wethouder het doel nog maar eens. Hij krijgt de steden van ‘zijn’ gemeente support van zijn mede-wethouders. ,,In alle steden zijn collega’s aanwezig om mij aan te moedigen. Je hoort niet veel in het water, maar de collegialiteit is mooi.”

Bij Maarten van der Weijden nemen de zenuwen toe. Niet voor het trainingsrondje met de wethouder, maar voor de extreme zwemtocht die hij in het verschiet heeft. 200 kilometer door het Friese water, af te leggen in drie dagen. ,,Het is heel spannend. Het is zo’n extreem doel en het komt nu zo dichtbij. Het voelt eng”, spreekt de olympisch kampioen vijf dagen voor ‘de tocht’.

Het prestatieve gedeelte wordt logischerwijs een hele opgave, zelfs voor een getraind zwemmer als Van der Weijden. Hij is echter wel blij met alle initiatieven en inzamelingsacties die worden opgezet. ,,We zitten nu al op 731.000 euro”, vertelt hij trots. ,,We hopen natuurlijk dat daar nog meer bij komt.”

Ook de participatie in alle steden -mensen kunnen 2 kilometer of 500 meter mee zwemmen- stemt de initiatiefnemer tevreden. ,,Fantastisch. Er doen zo’n zestienhonderd mensen mee, daarmee is het gelijk één van de grootste zwemevenementen van Nederland. Heel gaaf!”