Waar zwemt Maarten van der Weijden precies langs in Bolsward? (+routekaart)

BOLSWARD Maarten van der Weijden begint zaterdag in alle vroegte in Leeuwarden aan zijn grootste uitdaging als zwemmer tot dusver. De voormalig olympisch kampioen start dan aan de elfstedenzwemtocht, af te leggen in drie dagen, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Zondagochtend rond half 9 (tijden onder voorbehoud) komt Van der Weijden door Bolsward. Maar waar zwemt hij precies langs? Onderstaande kaart biedt een beeld van de route door de Hanzestad.

Hij komt via de Workumervaart richting Bolsward en zwemt onder de A7 door het Kruiswater op. Daar koerst hij linksaf naar het Heechhout, waar hij de cheque met het in Bolsward opgehaalde bedrag in ontvangst neemt.

De plichtplegingen zullen van korte duur zijn, want Van der Weijden, dan ongeveer op de helft van zijn 200 kilometer lange tocht, vervolgt zijn avontuur richting Harlingen.

Hij verlaat Bolsward via de Wytmarsumer Feart. Naar verwachting komt de zwemmer maandagavond rond 19.00 uur weer in Leeuwarden aan.

Programma Bolsward

Het dagprogramma in Bolsward begint zondagochtend al om 8.00 uur. Op het podium bij het Heechhoutpad, waar ook de meezwemmers finishen, zijn diverse sprekers. Wethouder Gea Wielinga neemt het openingswoord voor haar rekening, gevolgd een voordracht van Sander de Hosson. Hij leest voor uit zijn boek ‘Slotcouplet’. De Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Na hem treedt Lisanne Spaander op. Zij genas twee keer van botkanker en zingt de nummers ‘Vechtersbaas’ en ‘Kijk naar mij’.

In elke stad staat een ander onderzoek centraal. In Bolsward is dat het onderzoek naar inwendige bestraling bij prostaatkanker. Schrijver, arts en hoogleraar Ivan Wolffers vertelt over zijn ervaring met deze vorm van kanker.