Domper voor meezwemmers Maarten van der Weijden: deelnemers mogen het water niet in

BOLSWARD Een enorme domper voor de ruim 1600 participanten die mee zouden doen aan de Elfstedenzwemtocht. Zij mogen komend weekend het water niet in. Dit maakte Maarten van der Weijden vrijdagmiddag tijdens een persconferentie bekend.

Inmiddels is bekend dat in Bolsward en Witmarsum de zwembaden open gaan om deelnemers toch hun meters te laten maken.

Het is een gezamenlijk besluit van de betrokken gemeenten en de Maarten van der Weijden Foundation gezamenlijk moeten. De beslissing komt voort uit de resultaten na metingen van Wetterskip Fryslân en op advies van GGD Fryslân. Op dit moment voldoet het water in het overgrote deel van de 11 steden niet aan de normen voor zwemwater. Die zijn dusdanig overschreden dat zwemmen niet verantwoord is voor de gezondheid.

Teleurgesteld

Maarten van der Weijden is logischerwijs zwaar teleurgesteld: ,,Ik kan niet onder woorden brengen hoe zeer ik hier van baal. Het doel is immers niet om drie dagen te zwemmen, het doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Daarvoor hebben al die deelnemers maanden getraind. De teleurstelling is groot, voor al die zwemmers die donateurs hebben geworven en voor alle vrijwilligers, die zich maandenlang met hart en ziel hebben ingezet. Als topsporter moet je om kunnen gaan met tegenslagen. Maar het draait hier niet alleen om mij, maar om al die deelnemers die voor niets hebben getraind. Alleen we kunnen niet anders dan hun veiligheid vooropzetten.”

Burgemeester Ferd Crone van de gemeente Leeuwarden: ,,Net als Maarten en alle zwemmers die met hem mee wilden zwemmen vind ik het ongelooflijk jammer dat de City Swims niet door kunnen gaan. Helaas moeten we onder ogen zien dat zwemmen nu onverantwoord is. Laten we ons vooral zoveel mogelijk blijven inzetten voor dat geweldige doel waarvoor Maarten zwemt; kankeronderzoek.”

Maarten zwemt zelf wel

Maarten van der Weijden zal zelf, ondanks het negatieve advies, zelf wel zwemmen. Van der Weijden: ,,Ik realiseer mij dat de kans groot is dat ik bijvoorbeeld een buikgriep oploop. Maar dat risico kan ik voor mijzelf nemen. Voor deelnemers ligt dat anders. De vergunning voor de City Swims is afgegeven onder voorwaarde dat het zwemwater voldoet aan de normen. Dat is helaas niet het geval.”

Ook de plaatselijke organisatie in Bolsward baalt van het besluit: ,,Enorm balen, want er gaat zo veel tijd in zitten”, reageert rayonhoofd Stephan Rekker. ,,Wij waren er klaar voor, maar de gezondheid van de mensen is uiteraard het belangrijkst”. In Bolsward zouden zo’n honderd recreanten meezwemmen.

Van der Weijden gaat de 200 kilometer dus solo zwemmen. Hij komt zondagochtend door Bolsward. Voor het publiek dat hem wil steunen: op onderstaande kaart is zijn route te zien.

 

De organisatie werkt er hard aan om de dagprogramma’s overal wel door te laten gaan. Daarover volgt later een beslissing.