Maarten van der Weijden voor op schema, bekijk hier waar hij zwemt

REGIO Maarten van der Weijden ligt na een dag zwemmen voor op schema. Hij kwam om 23.00 uur door Stavoren en is nu op weg naar Hindeloopen. De doorkomsttijd daar is al bijgesteld van 03.00 naar 01.00 uur.

Van der Weijden draagt een GPS-tracker. Via deze site is precies te volgen waar de zwemmer zich bevindt.

Zaterdag is hij, na de vroege start in Leeuwarden, onder andere door Sneek, IJlst, Woudsend, Sloten en Stavoren gezwommen. Om vijf uur passeerde hij Balk om zijn tocht te vervolgen via De Luts naar Stavoren. In de steden en langs de route stonden duizenden mensen langs de waterkant te juichen voor de monsterprestatie van Maarten.

Vlak voor Sloten heeft Maarten het even pittig gehad. Rond 15:00 uur ondervond hij hinder van veel zijwind en forse golven op het Slotermeer. Langsvarende boten ondersteunden Maarten om hem zoveel mogelijk uit de wind te houden. In Sloten kreeg Maarten steun van zijn kinderen die een stukje zijn meegevaren.

Het huidige tempo ligt op ongeveer 4 km. per uur, aldus Daisy van der Weijden. “Hij voelt zich goed en is geconcentreerd. Zijn kerntemperatuur is 38 graden Celsius en dat is prima.” Coach Stefan Schoon vult kort maar krachtig aan: "Zijn kop staat goed."

Na Stavoren gaat de tocht naar Hindeloopen en Workum. Daar passeert hij ’s nachts de stempelposten. Daisy laat weten dat Maarten sneller zwemt als er mensen staan om hem aan te moedigen. “We durven er bijna niet op te hopen, maar het zou fantastisch zijn als er ook in het donker veel mensen langs het water staan om hem aan te moedigen en hem een hart onder de riem steken.”