Pizza funghi en ruim 63.000 euro voor Van der Weijden in Bolsward

BOLSWARD - Of iemand even een pizza funghi wilde bezorgen. De oproep op Facebook vanaf de volgboot van Maarten van der Weijden klonk even geestig als gemeend, zo bleek later. ,,Als Maarten honger heeft, dan heeft hij grote honger”, sprak iemand van zijn begeleidingsteam. Bovendien zou hij de sportgelletjes zat zijn en snakte hij naar een hartige hap, het liefst nog voor Bolsward.

Een supporter snelde naar de Jumbo om het verzoek in te willigen. Hij overhandigde de voorgesneden pizza op de brug van Eemswoude aan de begeleiders van Van der Weijden, die vervolgens een korte pauze nam om zijn maaltijd te nuttigen.

Daarna zwom hij door naar Bolsward. Het geluid zwengelde aan toen hij even na half 12 het Kruiswater op kwam zwemmen. De setting had veel weg van een Sinterklaasintocht, maar Van der Weijden had bepaald niet de luxe om per boot door de grachten te varen.

Aangekomen bij het podium op het Heechhout liepen de emoties hoog op, ook bij Daisy, de vrouw van Van der Weijden, en andere leden van zijn begeleidingsteam. De organisatie had een deel van de kade gereserveerd voor familie en vrienden van de zwemmer.

Van der Weijden kreeg de stempel van Sietse la Roi, rayonhoofd van Bolsward. Hij was voor de gelegenheid verkleed als Gysbert Japicx. Met een cheque van ruim 63.000 euro ging Van der Weijden verder richting Harlingen.