Hynstefokdei blauwhuis verwacht ruim 250 paarden en veulens

BLAUWHUIS - De jaarlijkse Hynstefokdei in Blauwhuis krijgt dit jaar een nieuwe algemeen kampioen.

De kampioen van vorig jaar, de merrie Trees van de Marne, krijgt van fokker Douwe van Foeken een jaartje rust. In totaal worden er op de twee keuringsdagen in Sint Nicolaasga en Blauwhuis zo’n 260 Friese veulens en paarden aan de jury voorgesteld.

Volgens Roelof Bos, voorzitter van Fokferiening It Fryske Hynder, zijn de jeugdrubrieken en dan met name de veulenrubrieken, dit jaar goed gevuld. Daarnaast komt er weer een interessante groep 3-jarigen voor stamboekopname, veel stermerries voor ‘promotie’ en is er een grote groep kroon- en modelmerries aangemeld.

Een deel van de aangemelde veulens en paarden wordt gekeurd op donderdagochtend 23 augustus bij Manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga. Ook het ochtendprogramma in Blauwhuis op zaterdag 25 augustus bestaat uit keuringen. Het middagprogramma begint met de kampioensrubrieken gevolgd door een gevarieerd show- en tuigprogramma met het Friese paard in de hoofdrol.

Vorig jaar ging het algemeen kampioenschap naar de 3-jarige merrie Trees van de Marne van Douwe van Foeken uit Bolsward. ,,Trees hâld ik dit jier even oan, mar we nimme no twa 4-jierrigen fan de hynsten Tsjalle en Thorben en in enter en in foalle fan Jehannes mei. Wat it wurdt? Dat witte je noait. In kampioen hawwe je fuort net wer, dat wie unyk.’’

Shows en demonstraties

Het middagprogramma wordt op speciale wijze geopend met de rubriek Klavertje Drie voor de sjees. Verder geven de kersverse Nederlands kampioenen Pas de Deux Lisanne Veenje en Wendy Okkema een dressuurdemonstratie in een kür op muziek.

De rest van het middagprogramma bestaat uit shows en tuigrubrieken. Rondom het wedstrijdterrein waar de keuringen en demonstraties plaatsvinden is een gezellig strodorp met kramen en terrasjes.

De keuringen in Sint Nicolaasga zijn donderdag 23 augustus van 8.30 tot ongeveer 13.00 uur. De keuringen in Blauwhuis beginnen om 8.30 uur. Het showprogramma gaat hier om 13.00 van start en zal rond 17.00 eindigen.