Maarten van der Weijden haalt 2,5 miljoen euro op met heldentocht

LEEUWARDEN Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht ruim 2,5 miljoen euro opgehaald. Dat werd maandagavond bekend tijdens de huldiging van de zwemmer op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

,,Episch”, omschreef Mark Rutte de prestatie van Van der Weijden kernachtig tegenover de camera’s van de NOS. ,,Het is ongekend. Hij is een voorbeeld voor zo veel mensen.” ,,Een held, dat vind ik eigenlijk een te klein woord”, ging hij verder. ,,Een reus. We hebben er een reus bij”, besloot de premier.

‘De reus’ moest zijn strijd maandagmiddag noodgedwongen staken omdat hij te zwak was om verder te zwemmen. Desondanks wilde hij per se maandagavond op het podium in Leeuwarden verschijnen. Eerder op de middag is hij onderzocht in het ziekenhuis in Leeuwarden, maar daar werden geen ernstige kwetsuren vastgesteld. Daarom stapte hij, met het lopen ondersteund door twee man, in een boot om zo vergezeld door vrienden en familie door de grachten van de Friese hoofdstad te varen.

Van der Weijden, zichtbaar vermoeid, liet zich vanaf een tuinstoel in de boot toejuichen door de klappende mensen langs de kant. Zijn vrouw Daisy stond letterlijk achter hem, met een hand op zijn schouder.

,,Ik ben echt blij om in Leeuwarden te zijn. Hier heb ik zo naar uitgekeken”, vertelde de zwemmer vanaf het rollende bed waarop hij naar het podium werd begeleid. Eén van zijn dochtertjes, gehuld in een Fries jurkje, zat bij ‘m op schoot. Ilse de Lange onthaalde hem zingend met het toepasselijke nummer ‘Miracle’.

Rond kwart voor 8 volgde een fraaie ovatie vanaf het plein in Leeuwarden, toen de hoofdpersoon in kwestie het podium betrad.

,,Ik heb alles gegeven. Dan ben je helemaal leeg, maar dan voelt het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn. Dank jullie wel!” klonk het gemeend. ,,Ik moet er niet aan denken”, antwoordde hij daarna lachend op de vraag van presentator Gijs Staverman of hij ooit nog ging zwemmen.

Ook de vrouw van Van der Weijden werd toegezongen nadat haar man verklaarde dat zij de reden was dat hij zondagochtend, toen had hij het ook erg zwaar en laste hij een lange pauze in, toch weer het water in ging.

De apotheose van de avond kwam met het bekendmaken van het voorlopige eindbedrag. In de aanloop naar zijn missie sprak hij de hoop uit elfduizend -in alle elf steden duizend- euro bijeen te zwemmen, maar het werd meer twintig keer zo veel.