Gerard Reve tijdelijk terug in Greonterp

GREONTERP - Huiskamervraag: wat hebben de Amsterdamse wijk Betondorp en het Friese Greonterp met elkaar gemeen? Antwoord: in beide plaatsen woonde Gerard Reve een deel van zijn leven. Vandaar, na de première in de hoofdstad, ook hier een voorstelling over de schrijver.

Het contrast tussen het drukke Amsterdam en het serene Greonterp kan bijna niet groter. Toch is de uitverkiezing voor het tachtig inwoners tellende dorp als speellocatie te verklaren. De schrijver, overleden in 2006, woonde tussen 1964 en 1971 bijna zeven jaar in Friesland. En dus strijkt Circus Reve, zoals de voorstelling heet, vanaf vanavond tot en met zondag neer in de voormalig woonplaats van Reve.

De initiatiefneemster van de literaire komedie is Lilou Dekker. De Amsterdamse, 26, ziet het als een soort missie om het werk van Reve door te geven aan haar generatie. ,,Het viel mij op dat veel mensen om mij heen niet wisten wie hij was”, vertelt ze. Zelf kwam ze op de middelbare school in aanraking met het werk van de in Amsterdam geboren schrijver. ,,In de boekenkast van mijn ouders stond veel van zijn werk. Mijn vader moest altijd lachen als hij het las. Op school hadden we zo’n leeslijst waar Reve ook op stond. Ik heb toen het dunste boek uitgekozen, maar ik vond het een geweldig boek. Het is me helemaal bijgebleven”.

Tijdens haar studie op de Toneelschool las ze meer van de schrijver, die samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans tot De Grote Drie wordt gerekend. ,,Ik dacht: hier moet ik iets mee doen, maar veel boeken hebben niet een duidelijk plot en zijn dus lastig voor toneel”.

Ze liet de gedachte echter niet los en langzamerhand ontwikkelde zich een voorstelling. Wat begon met ,,een idee op een A4-tje”, werd met regisseuse Marijke Schermer en schrijver Arie Storm uitgewerkt naar de voorstelling die in Amsterdam in augustus al tien keer gespeeld is.

Circus Reve vertelt het verhaal van Francisco en Bernard, twee jonge vrienden, die verdwalen in Betondorp waar ze een vaag figuur tegenkomen, een soort schim. Dit blijkt de geest van Gerard Reve te zijn. Zonder de schrijver echt te kennen, worden de jongens aangestoken door zijn taal en levensgevoel. Voor Reve ondertussen veranderen deze jongens van nu in personages uit zijn werk en leven. Ze dwalen door de Amsterdamse volkswijk van Reves jeugd en reizen vanuit daar verder naar Greonterp en verder. De drie worden vergezeld door een onbekende vrouw die zich voorstelt als fan van de schrijver. Als enige beseft zij dat er snelheid geboden is bij hun ontdekkingsreis naar wat verloren dreigt te gaan: het werk en de taal van een groot schrijver.

Volgens Dekker, die de voorstelling speelt samen met drie oud-klasgenoten, hoeven bezoekers niet per se Reve-kenners te zijn. Zo hoopt ze een laagdrempelige kennismaking met het werk van één van Nederlands beroemdste schrijvers te bieden.

De eerste kennismakingen met Greonterp zijn haar goed bevallen. ,,Het is totaal anders”, maakt ze de vergelijking met Amsterdam. ,,Ik heb alle inwoners wel ontmoet denk ik”, zegt ze lachend. ,,Maar iedereen is heel vriendelijk. Veel mensen zijn met Reve bezig, het is echt de trots van het dorp. Daar was ik blij verrast door.”

Ook de speellocatie kan haar bekoren: ,,In plaats van langs een snelweg spelen we nu in een weiland. Dat is een verademing.”

Circus Reve is vanaf vanavond (woensdag) tot en met zaterdag om 20.15 uur te zien. De slotvoorstelling op zondag begint om 15.30 uur. Kaarten via zijn te koop via www.circusreve.nl