Eerst volle stempelkaart St.Odulphuspad

BOLSWARD - De eerste wandelaars van het 260 km lange St. Odulphuspad kwamen vorige week over de streep. Jelly Sieswerda en Richard den Dunnen uit Leeuwarden namen bij Kootje bij de Brug als eersten, tegen inlevering van hun volle stempelkaart, een aandenken van het St.Odulphuspad in ontvangst.

De eerste wandelaars van het 260 km lange St. Odulphuspad kwamen vorige week over de streep. Jelly Sieswerda en Richard den Dunnen uit Leeuwarden namen bij Kootje bij de Brug als eersten, tegen inlevering van hun volle stempelkaart, een aandenken van het St.Odulphuspad in ontvangst.

Het aandenken is een relikwie dat bestaat uit een sieraad dat is gemaakt uit hars is met daarin een uniek stukje eikenhout afkomstig uit één van de gevonden eiken binten bij de archeologische opgraving van de kloosterboerderij van het 'Nicolaas Klooster' te Hemelum. Later kreeg dit klooster de naam 'St. Odulphusabdij van Stavoren te Hemelum'. Bij het genummerde relikwie ontvingen Richard en Jelly een certificaat van het jaarringenonderzoek van de binten door dendrochronoloog Paul Borghaerts. De jaarringen gaven aan dat de kloosterboerderij werd gebouwd tussen 1150 en 1160 en zéér waarschijnlijk gelijk met het klooster.

Harold Visser voorzitter van de Stichting Lytse Marren, de initiatiefnemer van het St.Odulphuspad, toont zich verguld met deze eerste enthousiaste wandelaars over de 'finish'. ,,Dit hadden wij, na de presentatie van het pad in juni, niet zo snel verwacht. Wij hebben inderhaast het hele bestuur opgetrommeld en hebben een ontvangstcomité samengesteld. Jelly en Richard waren aangenaam verrast door de ontvangst. Ze waren door ons onwetend gehouden dat ze de eersten waren.”s