Marcel de Vries: van elektronica naar ECO-coaching

BOLSWARD - Na bijna dertig jaar tussen het witgoed, de tv’s en andere elektronicaproducten neemt Marcel de Vries (51) afscheid van de Expert in Bolsward. Hij stort zich vanaf september vol op zijn grote passie: het coachen van (sport)teams op mentaal gebied.

,,Ik ga de binnenstad het meest missen. Het ouwehoeren hier op het plein”, wijst hij vanuit de winkel aan het Marktplein naar buiten. Toch overheerst bij De Vries de gedachte dat hij de juiste beslissing heeft genomen. ,,Ik wilde niet over tien jaar zeggen: had ik maar..”

Drie decennia geleden werd de import-Bolswarder -De Vries groeide op in Leeuwarden- met zijn 21 jaar de jongste Expert-eigenaar van Nederland. Dat hij de detailhandel in zou gaan was geen verrassing. Hij volgde de opleiding in Leeuwarden en komt uit een ondernemersfamilie. De Vries’ vader had een zaak aan de Voorstreek in de Friese hoofdstad. Deze had de prachtige naam K.I.M. de Vries. De afkorting stond voor Kan Iets Meer, gecombineerd met de achternaam van de familie.

Toen het pand aan het Marktplein in Bolsward vrij kwam, besloot de familie uit te breiden naar de Hanzestad. Marcels broer nam eerst de honneurs waar, maar hij verhuisde vanwege de liefde naar Rotterdam. Zodoende kwam Marcel, de jongste van vier broers, aan het roer.

De winkel werd in de loop der jaren fors uitgebreid en de technologische ontwikkelingen volgden elkaar in rap tempo op. ,,Als er een nieuwe cd van U2 uit kwam, stonden ze hier in de rij”, mijmert De Vries. Het was in de tijd dat de Expert nog een cd-afdeling had. ,,Dat is er nu niet meer bij, maar dat was toen prachtig. We hadden altijd de nieuwste muziek in huis.”

Zo deden onder andere ook de cd-spelers, videorecorder en walkman hun intrede. ,,Of de eerste platte tv”, gaat De Vries verder. ,,Die kostte achtduizend gulden. Dat was zo’n dingetje.” Hij spreidt zijn handen maximaal een meter. Hij noemt het als een van de leukste aspecten van zijn baan. ,,Het is heel dynamisch. Er komen veel dingen op je pad.”

Ondertussen woonde hij al in Bolsward. De sport -hij handbalde op het hoogste niveau in Nederland- hield hem eerst in Leeuwarden, maar eenmaal verhuisd paste hij zich gemakkelijk aan. ,,Ik zat overal middenin. Ik was 26 of 27 en ik ben nooit meer vertrokken.

Zes jaar geleden verkocht hij de zaak en veranderde hij van eigenaar in bedrijfsleider. Hij stond voor de keuze: of ingrijpend verbouwen, of verkopen. Hij koos voor het laatste. ,,Er waren veel dreigingen”, doelt hij onder meer met de opkomende internetverkoop. ,,Ik heb hier wel de leiding gehouden. In het werk is niet veel veranderd, maar ik had opeens een dag vrij”, vertelt hij.

Zo kwam er automatisch tijd voor de passie die hij nog steeds heeft: sport. Hij was trainer/coach van de handballers in Leeuwarden en deed onder meer looptrainingen bij RES. ,,Via via kwam ik in contact met ECO-coaching in Heerenveen. Daar ben ik eens gaan kijken en toen wist ik: dit is het.”

ECO-coaching richt zich op mentale begeleiding van (top)sporters, maar kan ook op andere vlakken toegepast worden. Het doel is het zelfsturende vermogen van mensen, teams en organisaties te ontwikkelen. De Vries slaagde drie jaar geleden voor zijn opleiding en werkt sinds anderhalf jaar voor SC Heerenveen. Ondertussen heeft hij ook de korfballers van LDODK en de kaatsers van Puur Passie onder zijn hoede. Alle ploegen zijn in hun discipline actief op het hoogste niveau in Nederland. ,,Tien jaar geleden werd je nog raar aangekeken als het ging om mentale coaching, maar nu wordt het heel gewoon gevonden.”

De Vries richt zich, in tegenstelling tot de eerste vorm van mentale coaching, op teams in plaats van individuen. Hij beperkt zich daarbij niet alleen tot sporters. Zo start hij binnenkort met een nieuw bedrijf waarbij hij ook retailteams wil begeleiden. ,,Daar komen mijn dertig jaar ervaring in de detailhandel en mijn ervaring als coach mooi samen”, zo besluit hij.