Sjanet Wijnia uit Wommels wint Frouljus PC opnieuw

WEIDUM - Sjanet Wijnia uit Wommels heeft vorige week met haar maten Ilse Tuinenga en Manon Scheepstra in Weidum de Frouljus PC gewonnen.

Vooraf waren zij al de grote favorieten en dit wisten ze overtuigend waar te maken. Wijnia won vorig jaar ook al de prestigieuze partij in Weidum. Dat deed ze met een ander partuur dan nu. Toen werd ze uitgeroepen tot koningin, die eer kwam nu toe aan de sterke opslager Ilse Tuinenga.

Veel spanning was er niet in het hete en drukbezochte Weidum. Verrassingen bleven uit. De elf debutantes kwamen zonder uitzondering niet verder dan de eerste omloop. De latere winnaressen wonnen in de eerste omloop van Roelie Kroondijk – haar eerste PC, ze kaatst nog in de meisjescategorie – Martine Tiemersma en Annelien Broersma. Kroondijk viel in voor Marije van der Meer die in Arum geblesseerd raakte.

Tuinenga, Wijnia en Scheepstra wonnen met 5-0, 6-4.

In de tweede omloop werden Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol verslagen met 5-1, 6-4. In de halve finale wachtte de confrontatie met die andere kanshebbers, Nynke Sijbrandij, Wiljo Sijbrandij en Marrit Zeinstra. Het werd een aantrekkelijke wedstrijd met parturen die aan elkaar gewaagd zijn, niet alleen qua spel, ook verbaal. De strijd ging gelijk op, maar op 3-3 liep partuur Tuinenga naar een 5-3 voorsprong. Partuur Sijbrandij kwam nog terug, maar op 4-5, 4-6 haalden Tuinenga en haar maten de winst binnen.

Tegenstander in de finale was het partuur van Anne Monfils, Margriet Bakker en Harmke Siegersma. Zij wonnen van Jildou Sweering, Jeska Terpstra en Jennie Terpstra (5-0, 6-6) en van Elly Hofman, Marte Altenburg en Martzen Deinum (3-5, 0-6)

Via een staand nummer kwamen zij in de finale. De derde prijs was voor Nynke Sijbrandij, Wiljo Sijbrandij en Marrit Zeinstra. Marrit stond vorige week samen met haar zussen Anne-Berber en Hiske op de Frouljus PC, een unieke gebeurtenis.

Migraine

Tijdens het wachten op de finale, werd Harmke Siegersma getroffen door een zware migraine-aanval. Monfils en Bakker overlegden wat te doen, zij mochten een andere kaatster mee laten kaatsen, maar het zou dan iemand uit het publiek moeten zijn, er mocht niet een kaatster van de lijst invallen. De twee besloten samen de finale te starten, alleen op die manier kon Siegersma weer mee doen als ze wat opgeknapt was. Monfils en Bakker pakten samen het eerste bordje. Niet veel later kwam Siegersma onder applaus terug op het veld. Het partuur werd al minder sterk geacht dan partuur Tuinenga en de hele commotie speelde ook een rol. Spanning was er niet en kwam er niet. Partuur Tuinenga was heer en meester en pakte de zege op 2-5, 4-6. Ilse Tuinenga werd koningin van de Frouljus PC.

Een opsteker voor de dames was dat het prijzengeld met 50 % omhoog was gegaan van 150 euro per persoon naar 225 voor de winnaressen. Voor de heren is het prijzengeld op de PC voor de winnaars 1500 euro.