Column | Zoek het uit

Deze week is in de Gasthuiskerk de VakantieBijbelweek bezig. Drie ochtenden en een avond Bijbelverhalen, zingen en spelletjes. Een mooie manier om met kinderen de laatste week van de vakantie bezig te zijn.

Het thema is ‘zoek het uit’. Peter Pennelikker is een journalist die eens goed moet uitzoeken hoe het nu zit met die Jezus uit Nazareth. Heeft hij echt wonderen gedaan? Klopt het wat er allemaal over hem verteld wordt? Dat is toch het werk van een goede journalist, uitzoeken wat er nu echt gebeurd is.

Daar komen we vaak niet aan toe. Er komt geweldig veel informatie op ons af en het ontbreekt ons gewoon aan tijd om alles te checken. Daarom vertrouwen we op journalisten die dat voor ons doen. We abonneren ons op betrouwbare kranten en we kiezen tv-zenders van onze eigen kleur. Ook plukken we informatie van internet, hoewel het dan al veel moeilijker is om uit te maken of de bron betrouwbaar is. In een tijd van fake news en verhalen over manipulatie kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Je kunt ook te goedgelovig zijn, en dus zijn we vaak argwanend.

Ik merk dat in het geloof ook. Bij veel dingen die we in de Bijbel lezen denken mensen nu: ja, ja. En het is goed om kritisch te zijn op nieuws, maar het is wel jammer als we altijd argwanend zijn zonder de tijd te nemen iets echt uit te zoeken. Zeker als het zoiets belangrijks betreft als: Waar kom ik vandaan? Waarom is de wereld er? Is er een God die werkelijk van mij houdt? Vroeg of laat is het toch belangrijk om hier antwoorden op te zoeken, met elkaar. Dat doen we in de kerk.

Daarom vind ik het thema van de VakantieBijbelweek wel heel mooi.

Ds. Jaap van der Windt, Predikant Gasthuiskerk.

Wilt u reageren?:

jgvanderwindt@planet.nl.