Westhem viert 75 jaar ‘Underlinge wille’

WESTHEM - Zaterdag 8 september, dan bestaat het dorpsbelang van Westhem op de kop af 75 jaar. En dat moet gevierd worden.

Een achtkoppige commissie is namens dorpsbelang ‘Underlinge wille’ druk bezig met de voorbereidingen op het jubileum. En of die naam na driekwart eeuw nog steeds van toepassing is? ,,Jazeker, wij hebben nog steeds in hiel soad wille”, klinkt het gedecideerd.

Ruim een jaar geleden was de eerste aanzet tot het feest dat plaatsvindt op 7 en 8 september. ,,9 juni was de eerste vergadering”, zegt Holkje Draijer na enig speurwerk in de notulen. ,,We zijn begonnen met het zoeken naar alle adressen van oud-inwoners. Daar ging het meeste tijd in zitten”, legt Richard Rypkema, voorzitter van het dorpsbelang, uit.

Voor hem op tafel ligt een boekje, waar op de kaft nog net de naam van het dorpsbelang te lezen valt. ,,Dit is van de eerste vergadering”, wijst hij op het naslagwerk.

In de aantekeningen van de oprichting valt te lezen dat de eerste vergadering werd geleid door de heer Brouwer. Ook het doel van Underlinge wille wordt omschreven: sportactiviteiten ontwikkelen en iets voor de jongeren in het dorp realiseren. ,,Kaatsen en sigaar roken”, schetst Draijer als voorbeeld. ,,Of een speelplaats voor de jeugd.”

Het actieve aspect speelt in de 75 jaar een belangrijke rol, want ook bij hedendaagse activiteiten wordt niet vaak stilgezeten. Café de Kat gold vaak als vast onderkomen, maar de dorpskroeg is al een aantal jaren gesloten. ,,We missen wel een vaste uitvalsbasis”, merkt Draijer op.

Desondanks gaan de activiteiten vrolijk verder. En als er iets georganiseerd wordt, kan het dorpsbelang rekenen op een grote opkomst. ,,Op de jaarvergadering komt zo’n tachtig procent van de leden.”

Het is tekenend voor de rol die Underlinge wille vervult. Het is een soort bindmiddel dat de dorpsgenoten samenbrengt. Zo ook op de reünie. Tegenwoordig wonen er nog een kleine tachtig mensen, maar voor het jubileum zijn driehonderd uitnodigingen de deur uit gegaan.

Onder de respondenten een naar Canada geëmigreerde oud-inwoner van Westhem en twee nonnen die tegenwoordig in Zuid-Afrika wonen. ,,En een vrouw van 94. Die woont tegenwoordig in de polder, maar zij heeft er o zo’n zin in.”

Het tweedaagse programma biedt een variatie aan cabaret, muziek en spultsies. Zo komt buurdorp Wolsum op vrijdag langs en strijden beide dorpen traditiegetrouw tegen elkaar voor de wisselbeker.

Voor de bezoekers is een letterlijke walk down memory lane. Alle 35 huizen met hun bewoners zijn gefotografeerd zodat oud-inwoners hun vroegere huis in de huidige staat kunnen zien.