Arie Kooistra veertig jaar bij Jumbo Kooistra Supermarkt

BOLSWARD Arie Kooistra vierde zaterdag zijn 40-jarig jubileum bij Jumbo Kooistra. Zoals zijn achternaam al doet vermoeden, is Arie familie van de oprichters van deze supermarktketen.

Vroeger was de supermarkt, toen nog Kooistra supermarkt, gevestigd aan de Jongemastraat in het pand waar nu de Big Bazaar zit. Het grote gezin met acht kinderen waar Arie deel van uitmaakt, woonde boven de zaak. Dat hij zou gaan werken in de winkel was een logisch gevolg aldus Arie.

,,Zodra je ook maar iets kon betekenen voor de winkel werd je ingezet. Zo zat ik op mijn vierde al snijbonen te draden. En als ik er teveel afhaalde kreeg ik een tik op de vingers van opa. Op mijn zestiende ben ik op de loonlijst gekomen en werk er sindsdien met veel plezier. Ik ben de afgelopen jaren altijd verantwoordelijk geweest voor de goederenontvangst en ben daarnaast werkzaam op de werkvloer waar ik onder andere de vulploeg aanstuur. Er is natuurlijk best veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo zijn we verhuisd van de Jongemastraat naar de Snekerstraat en hebben mijn broer Yke en zijn zoon Erik het gelukkig aangedurfd om de stap te nemen naar de Jumbo-formule. Ik betwijfel namelijk of we het als zelfstandige supermarkt hadden kunnen overleven. Nu zijn we inmiddels uitgegroeid naar negen supermarkten in Friesland. De automatisering heeft ook veel impact gehad. Zat ik vroeger iedere maandagochtend een paar uur telefonisch bestelcodes door te geven, nu wordt de winkelvoorraad automatisch bij de kassa´s verwerkt en bijgehouden. Ook de aanvoer van goederen is erg veranderd. Vroeger kocht je groot in en had je een enorm magazijn. Soms stonden er wel vier vrachtwagens voor de deur met een eigen specifiek product. Tegenwoordig wordt alles centraal geregeld en brengt de Jumbo vrachtwagen datgene wat nodig is.”

Op de vraag of hij tot zijn pensioen bij Jumbo Kooistra Bolsward wil blijven werken reageert Arie met een volmondig ´ja´. ,,Natuurlijk heb ik wel eens gedacht om iets anders te gaan doen, maar ik heb het ook enorm naar mijn zin hier dus waarom zou ik veranderen. Ik vind het contact met de mensen erg leuk en ook de collega’s. Vroeger hadden we regelmatig personeelsuitjes, karten of naar een Ajax wedstrijd bijvoorbeeld. Geweldige dagen waren dat. Ook toen we Supermarkt van het jaar zijn geworden hebben we dat uitbundig gevierd. Wat ik wel eens mis is het nazitten op vrijdagavond wat we vroeger deden. Menig jonge vakkenvuller heeft op zulke avonden zijn eerste biertje gedronken. Vanwege de alcoholwetgeving mag dat natuurlijk niet meer.”

Arie is door zijn collega’s en werkgever flink in de bloemen en cadeautjes gezet. Met een aantal zelf uit te zoeken goede vrienden en familieleden gaat hij binnenkort zijn jubileum op kosten van de zaak nog vieren met een etentje.