Jelle van der Weide speelt mee in De Stormruiter: ‘het houdt heel wat in’

TJERKWERD - De productie De Stormruiter gaat komend weekend in première. Jelle van der Weide uit Tjerkwerd speelt vijf rollen en doet elke voorstelling mee.

,,Het houdt heel wat in”, zegt Van der Weide (21) met gevoel voor understatement. Aan de megaproductie doen meer dan honderd Friese paarden mee en volgens Van der Weide werken in totaal ,,van parkeerwachter tot hoofdrolspeler” zo’n 250 mensen mee aan de voorstelling.

De Tjerkwerder werd een half jaar geleden gevraagd om mee te doen aan de voorstelling -één van de hoogtepunten van het culturele hoofdstadjaar- van regisseur Jos Thie. Van der Weide is, ondanks zijn jonge leeftijd, geen onbekende binnen de paardensportwereld en werd ‘via via’ gepolst. Hij doet vaker mee aan paardenshows, maar die staan in geen verhouding tot de omvang van Stormruiter.

Toch ondergaat hij de voorbereiding koeltjes. ,,Ik ben niet zo snel onder de indruk”, klinkt het nonchalant. Ruim drie weken repeteren de spelers nu dagelijks. Met paarden. ,,Die moesten in het begin wel wennen, maar het gaat steeds beter”, merkt Van der Weide. Dat is maar goed ook: morgenavond (woensdag) is de generale repetitie, donderdag en vrijdag staan de try-outs op het programma en zaterdag is de première.

Het wordt een kwestie van kostuum-wisselen-voor-gevorderden voor Van der Weide, één van de jongste spelers. Hij is namelijk in vijf verschillende rollen te zien. Van gerechtsdienaar tot opzichter. ,,Het wordt allemaal steeds echter”, zegt de jongeling. ,,Donderdag hebben we voor het eerst met kostuums geoefend. Je gaat echt tweehonderd jaar terug in de tijd, zo lijkt het.”

Het zijn drukke dagen voor Jelle en zijn medespelers. In het dagelijks leven heeft hij stal De Weidehoeve net buiten Tjerkwerd. Naast een trainingsstal, handelt hij ook in de dieren. Die gaan de hele wereld over: ,,Tailand, Taiwan, Canada..”, somt hij op.

Het welzijn van de paarden bij de voorstelling is een belangrijk aspect, zo vindt Van der Weide: ,,We moeten goed voor ze zorgen. Zij zijn de hoofdrolspelers”. Mede daarom is er met Marijke Akkerman een ‘productieleider dieren’ aangesteld.

Tot en met de eerste week van oktober worden 22 voorstellingen gespeeld. Van der Weide kiest er voor om met alle shows mee te doen. ,,Het is is unieks. Je doet iets met een paard wat je normaal nooit doet. Bovendien spreekt de verhaallijn erg aan. En gelukkig komt het op tv, dan kan ik er later ook nog wat van terugzien”, zegt hij lachend.

Grootste Nederlandse theaterproductie

De Stormruiter wordt gezien als de grootste Nederlandse theaterproductie van 2018. In totaal worden 22 voorstellingen gegeven in het WTC Expo in Leeuwarden. Bij de première op 8 september is zelfs koninklijk bezoek: koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zullen aanwezig zijn. De Stormruiter vertelt het verhaal van de eeuwige strijd tussen de mens en de strijd tegen de natuur. ‘Een voorstelling die de zintuigen overspoelt met unieke ervaringen’, zo valt te lezen op de website. Het verhaal is geschreven in opdracht van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) en Stichting Faderpaard, die stichting die zich inzet voor het behoud van het Friese paard.