Parcoursrecords bij zesde Triatlon Witmarsum

WITMARSUM - De zesde editie van de Triatlon Witmarsum stond zondag stond op de kalender. Na de lustrumeditie van 2017 werd er in de logistiek hier en daar wat aangepast om ook deze editie weer tot een succes te maken.

Voor het vierde jaar ging de Kidsrun van start. De 34 deelnemers liepen daarbij tweemaal dwars door verzorgingshuis ‘Aylva State’, waar de bewoners hun lunchpauze voor deze gelegenheid hadden verplaatst. Een lekkere temperatuur onder de stralende zon maakten van het ijsje nadien een ware traktatie voor de atleetjes.

Jorn van Heerwaarden was de snelste bij de categorie 6 t/m 8 jaar in een tijd van 5:01 minuten. De kinderen van 9 t/m 12 jaar liepen hetzelfde rondje; Redmer Ypey was de snelste in 4:25 minuten.

Een sterk deelnemersveld begon om twee uur aan de triatlon. Het grootste deel van de deelnemers in de vaart maar net als vorig jaar was er ook de mogelijkheid om in het zwembad te starten. Daarom startten er om twee uur tegelijkertijd een groep zwemmers in ‘Waterpark Mounewetter’ én in de Witmarsumervaart. De eerste groep in de vaart bestond uit de Súdwest-Fryslân-competitiezwemmers, die hun tweede van drie wedstrijden aflegden.

Onder hen de winnaars van vorig jaar: Thomas Wobma en Yvonna Tinga uit Bolsward. Meteen na de wedstrijdtriatleten was het de beurt aan de teams en recreanten om ook hun 500 meter zwemmend af te leggen.

Gelukkig was het een stuk warmer dan vorig jaar en met de stroming mee ging het zwemonderdeel sneller dan anders. Opnieuw speelde de wind een flinke rol in de omstandigheden op het fietsparcours, maar het loopparcours was voor de meesten prima te doen. Bij de finish bleek dat het parcoursrecord bij de dames én heren verder aangescherpt was. Rutger Duursma uit Groningen zette de klok stil op een tijd van 55 minuten en 21 seconden, hij verpletterde daarmee het vorige record uit 2016 met maarliefst 4 minuten. Bij de dames scherpte Yvonna Tinga uit Bolsward haar eigen parcoursrecord aan tot 1 uur, 4 minuten en 27 seconden, een verbetering van ruim een minuut.