Hoe een uit de hand gelopen idee leidt tot de opening van Meis Groen en Wonen

BOLSWARD - Meis Groen en Wonen opende vrijdag de deuren aan de Jongemastraat in Bolsward. Hoe een uit de hand gelopen idee eindigde in een compleet nieuwe winkel.

,,Een uit de hand gelopen idee.” Eigenaresse Ingrid Hoiting gebruikt de omschrijving tot twee keer toe. ,,Wel onderbouwd natuurlijk”, haast ze zich er bij te zeggen. Samen met haar man Gebrand heeft ze sinds 2012 By Pimpé, een stukje verderop aan dezelfde straat. Dat zorg- en leerbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking loopt goed. Zo goed zelfs dat het echtpaar voor een belangrijke beslissing stond: óf een cliëntenstop, óf een andere oplossing zoeken. Met de realisatie van de nieuwe winkel is overduidelijk gekozen voor het laatste. ,,We konden geen nieuwe cliënten meer aannemen. Toen hebben we onszelf afgevraagd: wat gaan we doen? We hebben gekozen toch nog een stapje verder te gaan. Dan ga je om je heen kijken.”

Uiteindelijk kwamen ze uit bij het pand aan de Jongemastraat 13. Een grondige verbouwing volgde. Van binnen verraadt alleen de grote kluis nog de vorige bestemming van het pand, voor de rest is de voormalige Fortisbank compleet gestript en opnieuw ingericht. Klanten treffen veel verse planten en bloemen aan en ook een aantal meubels. ,,Woninginrichting”, zo omschrijft Ingrid het assortiment. Achterin de zaak is een ruimte waar kaarsen gemaakt worden, iets waar By Pimpé een half jaar geleden mee startte. ,,Daar zochten we een andere ruimte voor”, vertelt Ingrid de oorspronkelijke reden voor de zoektocht naar een nieuw pand. ,,We kunnen nu meer werkplekken creëren.” Inmiddels hebben, verdeeld over de twee locaties, zo’n twintig cliënten onderdak. Met ruimte voor meer.

Het echtpaar combineert hun beide achtergronden perfect: hij komt uit de zorg, zij heeft een commercieel verleden. ,,Het was wel spannend toen we in 2012 begonnen, maar dit hadden we nooit verwacht”, erkent Ingrid. ,,Het is heel snel gegroeid.”

De cliënten die een werkplek hebben bij hun bedrijven zijn net klaar met school. ,,Het is een jonge ploeg, begin twintig. Het is mooi om ze te zien groeien. Op school hebben ze al veel geleerd, maar in de praktijk valt er vaak nog veel te leren op het gebied van sociale vaardigheden. Hoe zijn ze in de groep? Ook leren ze veel verschillende dingen in verschillende werkgebieden, zoals de horeca en de winkel. Leuk om te zien dat ze het naar hun zin hebben. Ouders vinden dat ook. Wij zorgen voor ze, maar we zorgen ook dat ze wat leren”, legt Ingrid de werking van hun zorg- en leerbedrijf uit.

Een gouden combinatie lijkt dan ook het personeel dat in de winkel staat. ,,Gediplomeerde bloemistes mét een zorgachtergrond”, aldus Ingrid.

Donderdag werd de opening gevierd met cliënten en hun ouders. ,,Zij zijn diegene voor wie we dit gestart zijn”, besluit de eigenaresse.