Zo gaat het stadhuis in Bolsward er van binnen uitzien (+video)

BOLSWARD ,,Ja, het gaat nu echt gebeuren mensen”, vertelt Jan Lutgendorff van de gemeente Súdwest-Fryslân aan het einde van zijn presentatie over het nieuwe Historisch Centrum Westergo. Die naam verandert nog, de inhoud van het gebouw staat in grote lijnen vast.

Lutgendorff is als kwartiermaker verantwoordelijk voor de indeling van het oude stadhuis en het nieuw te bouwen archief. Het was al lange tijd duidelijk dat onder meer de bibliotheek en de drie musea onderdak krijgen in het stadhuis. Maar hoe, wat en waar precies? Lutgendorff toonde de meest recente tekeningen aan het einde van de inloopavond van Platform Bolsward en ‘wandelde’ aan de hand van een 3D-presentatie door het gebouw.

Daarin is zichtbaar dat de entree iets naar rechts verplaatst wordt en dat de bieb meteen rechts van de ingang zit. De Waegh blijft waar die nu zit, daar achter komt een auditorium.

Via de centrale hal, met onder meer het gemeenteloket, kunnen bezoekers de hoogte in. De trap leidt ze tot de eerste etage waar een expositie over Bolsward begint. Een soort wandelende tijdlijn. Want hoe is de stad ontstaan? En welke ontwikkelingen vonden plaats? De geschiedenis wordt uitgebeeld in expositieruimte. Dit is in het nieuw te bouwen gedeelte.

Een overloop zorgt voor de overgang naar het oude gedeelte, waar de drie musea -Titus Brandsma Museum, De Oudheidskamer en It Gysbert Japicxhûs- de ruimte krijgen.

De oude kamers op de eerste verdieping blijven diezelfde oude kamers op de eerste verdieping. ,,Hier mogen we niet aankomen. Deze worden alleen gerestaureerd”, aldus Lutgendorff. ,,Maar dat hoeft ook niet. Het zijn prachtige ruimtes.” Als toegevoegde waarde wordt gekeken naar virtual reality. Het oogt in eerste instantie als een groot contrast, maar het kan een welkome toevoeging zijn: gasten die ronddwalen in een 400 jaar oude kamer met een 3D-bril op hun hoofd. ,,Bezoekers zetten een bril op en zien ineens de oud-burgemeester rondlopen. En als ze ‘m weer afzetten is ‘ie weg”, schetst Lutgendorff.

Nog glad te strijken plooien gaan over de mogelijke komst van een horecagelegenheid en de indeling van de binnenplaats tussen het oude en het nieuwe gedeelte. ,,Maar het ontwerp is nagenoeg definitief”, benadrukt Lutgendorff.

Eind deze maand begint de aanbestedingsprocedure, in oktober volgt nog archeologisch onderzoek. ,,En het gebouw moet helemaal leeggehaald worden. De start van de bouw staat nu gepland voor eind dit jaar.” De parkeerplekken die moeten wijken door de komst van het archief worden gecompenseerd bij ‘t Oordje.

Lutgendorff spreekt de hoop uit dat het hele project, waar ruim acht miljoen euro mee gemoeid is, in mei 2020 klaar is.