Witmarsum viert thuiskomst van kunstschilders Hobbe Smith en Gert-Jan Veenstra

WITMARSUM - In Witmarsum is vrijdag de expositie ‘Hobbe Smith thuisgebracht’ geopend. Hierin wordt werk tentoongesteld van de kunstschilders Hobbe Smith en Gert-Jan Veenstra.

Op zondag 23 september om 13.00 uur zal Daphne Willemsen van het Amsterdam Museum de bezoeker meenemen in haar verhaal Gezicht op het IJ - Hobbe Smith en de Amsterdamse haven in 1913, dat zij schreef naar aanleiding van het magnum opus van Hobbe Smith. In haar lezing vertelt Willemsen onder meer vanaf welke plekken Hobbe Smith zijn schetsen gemaakt moet hebben, welke onderdelen van de Amsterdamse haven hij heeft weergegeven en wat hiervan tegenwoordig nog te zien is.

De wortels van beide kunstenaars liggen in Witmarsum: Hobbe Smith werd er geboren (1862 Witmarsum - 1942 Amsterdam) en Gert- Jan Veenstra groeide er op (1957 Workum).

Het stadse Amsterdam en het Friese platteland spelen een hoofdrol in de kunstwerken van beide kunstschilders, tegen de achtergrond van de industriële revolutie en de moderne tijd. De figuratieve kunstwerken zijn geschilderd in de impressionistische traditie. Uit de doeken blijkt de liefde van beide schilders voor thema’s als waterlandschappen, scheepvaart en stadsgezichten. Van beide kunstenaars worden tientallen schilderijen tentoongesteld.

Hobbe Smith leidde een welvarend leven en was bij leven beroemd. Hobbe Smith beleeft in Witmarsum zijn herontdekking. Twaalf gigantische doeken voor de ENTOS (Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied) in 1913 vormen het magnum opus van Hobbe Smith. Ze tonen Amsterdam vanaf het water, bezien vanaf twaalf verschillende locaties op een boot in het IJ.

De doeken zijn momenteel in het bezit van het Amsterdam Museum. In Witmarsum is deze 12-delige serie schilderijen te zien via virtual reality. Amsterdam Panorama is het topstuk van de expositie. Hij koos voor het maken van dit schilderij voor een standpunt vanaf de A’DAM Toren in Amsterdam-Noord. Dit was de exacte locatie van de ENTOS. Zo gaat dit schilderij van Gert-Jan op bijzondere wijze een dialoog aan met de interpretatie van Hobbe Smith ruim honderd jaar eerder.

De expositie in de Doopsgezinde kerk in Witmarsum is tot en met 7 oktober ieder weekend van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek.