Restauratie legt klok Workum tijdelijk het zwijgen op

WORKUM - In Workum is vorige week een begin gemaakt aan de restauratie aan de klokkenstoel in de beeldbepalende grote toren aan de Merk in Workum.

De eigenaar van deze toren, de Monumentenstichting in de gemeente Sudwest-Fryslan, heeft deze opdracht gegund aan Scheepswerf de Hoop uit Workum. Er is namelijk grote verwantschap met het vakmanschap en het gebruik van het materiaal in de traditionele houten scheepsbouw en deze unieke, 450 jaar oude klokkenstoel.

Grootste probleem bij deze klokkenstoel is het feit dat de zeer oude spijkers zeer roestig zijn. Door deze roestvorming zet het ijzer enorm uit waardoor het hout van de klokkenstoel op heel veel plaatsen scheurt. Al deze spijkers zullen worden verwijderd en vervangen door nieuwe gesmede spijkers. Waar nodig worden de scheuren in het hout dicht gelijmd. Op sommige plekken is sprake van enige houtrot en zullen nieuwe stukken eikenhout worden toegepast.

Met de restauratie gaat een investering gemoeid van 125.000,- euro. De werkzaamheden zijn naar verwachting voor het einde van het jaar klaar. Gedurende die tijd luidt de klok vanwege veiligheidsoverwegingen niet.