Uilke de Vries ‘Beantsje fan it jier’ in Koudum

KOUDUM - In de Koudumer feestweek is tijdens het matinee de 29e ‘Beantsje fan it jier’ bekendgemaakt. Die eer ging dit jaar naar Uilke de Vries.

De commissie, bestaande uit Koudumer ‘âld beantsjes’, koos met volle overtuiging voor de plaatselijke ondernemer, die zich naast het runnen van zijn eigen bakkerij, ook nog zeer gedreven inzet voor de Koudumer gemeenschap.

Bas Oosterbaan, voorzitter van Dorpsbelangen Koudum, vertelde in het kort een paar steekwoorden over het nieuwe beantsje. Na de hint dat het een ondernemer is en dat hij ‘in functie’ aanwezig was, werd al gauw duidelijk da thet om De Vries ging. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die in 1996 deze eretitel kreeg.

‘In functie’ was Uilke omdat hij al 15 jaar in de optochtcommissie zit en hij ’s morgens de Splintergames mee had georganiseerd. Daarnaast heeft hij 17 jaar in de feestcommissie gezeten.

Ook is hij al jaren vrijwilliger bij RTN/omroep Súdwest. Daarnaast bakt hij jaarlijks met Oud&Nieuw oliebollen voor Oeverzwaluwen en bakt hij koekjes voor de Finke. Ook is hij medebedenker en organisator van de oldtimerdagen/trekkertreffen. Als er in de winkelstraat iets moet gebeuren, is Uilke altijd van de partij.

Hij houdt niet van vergaderen en op de voorgrond treden, maar daar kwam hij deze keer niet onderuit. Op de vraag of Uilke nog even officieel op de foto met Bas Oosterbaan wil, antwoordt hij: ,,ik moet eerst de prijsuitreiking van splintergames doen, daarna kan het wel”. En dat is precies zoals Uilke is, praktisch ingesteld en bescheiden.

Na de uitreiking van het speldje (ontworpen en gemaakt door Koudumer goudsmid Petra van der Beek), de Beantsjetaart, een bos bloemen en de oorkonde werd Uilke toegezongen door Ypie Semplonius, Anja Bergsma, Theunis de Vries, Bas Oosterbaan en het aanwezige publiek. Zij brachten het speciale ‘Koudumer Beantsje Liet’ ten gehore.