COLUMN | Cultureel middelpunt

Bolsward wordt het middelpunt van de gemeente Súdwest-Fryslân. Tenministe, als het om cultuur gaat. Dat is het uitgangspunt waarop de verbouwplannen van het stadhuis zijn gebaseerd.

Nog dit jaar gaat de zeer grondige verbouwing en uitbreiding, met behoud van alle historische en monumentale elementen, van start. En als deze klus dan in 2020 dan definitief geklaard is, staat er midden in Bolsward een prachtig cultureel historisch centrum waarbij mooi historisch erfgoed is verweven met fraaie nieuwbouw.

Een gebouw van allure met een bijzondere uitstraling waar de bibliotheek een plek krijgt naast expositieruimtes voor de Bolswarder geschiedenis, de archieven voor de historie van Westergo, een auditorium voor lezingen en voorstelling, een leescafé en ruimte voor horeca.

Dat is dan het ultieme startpunt voor een reis door de rijke geschiedenis en cultuur van de nog jonge gemeente Súdwest-Fryslan.

Wie in Bolsward zijn basiskennis heeft bij gespijkerd en weet van de hoed en de rand kan vervolgens op zoek gaan naar de details in bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum in Sneek, het Schaatsmuseum in Hindeloopen of Houtzaagmolen De Rat in IJlst. Of men start in Bolsward de Elfstedentocht langs de elf fonteinen. Cultureel middelpunt van Súdwest-Fryslân, een plaats die Bolsward meer dan waard is.

Nog even ter aanvulling: in de vorige column stelde ik dat bronskleurig moedervleermuis op ware grote in Scheveningen van brons is, maar kunstenaar Johan Creten heeft vanuit New York laten weten dat het hier een polyester exemplaar betreft. Waarvan akte. Wel mooi dat deze krant zelfs in New York wordt gelezen.

Max van den Broek.