Schaker Cees Banning maakt ‘lyts rekkenfoutsje’

BOLSWARD - De regerend clubkampioen van schaakclub Westergoo maakt dinsdag tegen Hessel van der Pal naar eigen zeggen ín lyts rekkenfoutsje. Dat kostte hem een stuk in ruil voor een handjevol pionnen. Toen de rook was opgetrokken restte er een remisestelling waarin beide spelers vervolgens wijselijk berustten.

HarmJan Dijkstra toverde een koningsgambiet op het bord maar tegenstander Taeke Bergsma liet zich daardoor niet van de wijs brengen. De gambietpion werd stug verdedigd waardoor zwart in feite het betere spel kreeg. Toen vervolgens alles behoorlijk vast kwam te staan werd ook in deze partij het punt gedeeld. Jan Nota nam tegen Boomsma geen genoegen met een half puntje en ging ondanks zijn geringe voorsprong succesvol voor de volle winst.

Tjesse Bottema heeft in korte tijd veel bijgeleerd en dat ondervond Gerrit Stornebrink. De routinier-voorzitter moest alle zeilen bijzetten om het volle punt binnen te halen hetgeen ten langen leste lukte. Tachtiger Frans Smit speelde tegen Jan Altena en zijn jarenlange ervaring gaf de doorslag. (1-0). Tine Stapersma en Lambertus Hylkema speelden een mooie partij die lang in evenwicht bleef. Hylkema trok aan het langste eind toen Tine een klein tactisch missertje beging. Hylke Feenstra en Piet Sikma speelden hun zetten zoals te doen gebruikelijk in hoog tempo. De remise hing lang in de lucht totdat de Tjerkwerder Feenstra misgreep. Punt naar Hartwerd derhalve.

Johan Leeverink speelde tegen Hageman een degelijk potje. Hagemans stelling kwam onder druk te staan en toen het paard van Leeverink in actie kwam was het snel gebeurd. Met een stuk en een volle toren achterstand berustte Hageman in zijn verlies. Volgende week is de eerste ronde van de KO-competitie.