SC Bolsward (za) houdt moeizaam de punten in Bolsward tegen TOP’63

BOLSWARD - TOP’63 was de eerste tegenstander voor SC Bolsward afgelopen zaterdag op het matig gevulde sportpark ’t Bolwerk. Een tegenstander die vorig seizoen nog uitkwam in de derde klasse en vooraf een lastige kluif leek te worden.

De hand van de nieuwe trainer van SC Bolsward Mayco Schulte liet zich zien in een ander spelsysteem. Twee spitsen die veelal centraal opereerden en een versterkt middenveld moesten de verrassing brengen. In de eerste minuten kwam Bolsward goed uit de startblokken. Alexander Wiersma schoot binnen dertig seconden al bijna raak. TOP’63 mocht vrij opbouwen en wist zich daar geen raad mee. De ruimtes lagen voor de thuisclub vooral op de vleugels. In de negende minuut haalde Marvin Dijkstra van een meter of vijfentwintig verrassend uit en de bal lag zomaar in het net: 1-0.

Het spelbeeld bleef daarna hetzelfde. De aanvoerder en laatste man van TOP mocht vrij opbouwen en daarna begon voor de gasten de problemen, alleen de diepte kon nog voor verrassing zorgen. TOP miste de creativiteit om de tegenstander zijn wil op te leggen. Zo had doelman Kevin Huizinga een rustige eerste helft. Het gevaar van van de tegenstander kwam vooral uit spelhervattingen. Bolsward kreeg kansen en kansjes. Kopballen van Bart Gietema waren niet krachtig genoeg om de doelman te verrassen en Arjen Posthumus raakte een prima voorzet van Marvin Dijkstra verkeerd.

De ploeg van Schulte kwam moeilijk tot afronding en had in de eerste helft al definitief afstand moeten nemen.

De tweede helft eerst een zelfde spelbeeld. Bolsward kreeg kansen genoeg, maar miste de finesse in de afronding. Toch wist de beste speler van het veld Marvin Dijkstra middels een individuele actie de marge dan eindelijk te verruimen. De fysiek sterke spits speelde zich vanaf links handig vrij en schoot diagonaal raak en dat was wat Bolsward nodig had: eindelijk de 2-0.

Merkwaardig genoeg trok Bolsward zich hierna nog meer terug en kon TOP vrij de ballen naar voren pompen en het was dan ook niet echt verrassend dat een Oppenhuister (met een fraaie lob) in de vijfenzeventigste minuut de aansluitingstreffer liet aantekenen. De paniek sloeg hierna weer toe bij de thuisclub.

Ballen werden wild weggetrapt, veelal over de zijlijn en van enige lijn in het spel was geen sprake. In de counter lag er desondanks veel ruimte en Alexander Wiersma trof de lat na een prima voorzet van invaller Marc Dijkstra en een snelle voortzetting van de in het eerste elftal terugkeerde Willem Jan Postma. Na een prima corner van diezelfde Postma kopte Gietema nog hard naast.

Die Bolswarder angst resulteerde bijna nog in de 2-2 maar gelukkig was doelman Kevin Huizinga zeer attent bij sommige scrimmages voor zijn doel. Een merkwaardig gezicht was het hoever Bolsward zich liet inzakken en hoe ze daarmee bijna het onheil over zich afriepen.

Al met al een matige vertoning met gelukkig wel de drie punten voor sc Bolsward.